Fyndet visar att Yavne var en viktig vingård under det Bysantinska riket, enligt landets arkeologiska myndigheter. Forskare tror att vingården kunde producera två miljoner liter vin årligen, vin som var känt under varumärket Gaza och som exporterades över hela regionen. Den största produktionsanläggningen låg just i Yavne, tror forskarna.
– Det här var ett prestigevin, ett lätt vitt vin som exporterades till många länder runt hela Medelhavet, inklusive Egypten, Turkiet, Grekland och möjligen södra Italien, säger Jon Seligman, en av dem som lett utgrävningarna.
Vinet en säker dryck
Men vinet var inte bara en viktig exportvara och sällskapsdryck under antiken, enligt Seligman.
– Det var dessutom en viktig näringskälla och eftersom vattnet ofta var förorenat var det här en säker dryck, som man kunde känna sig trygg med att dricka.
De arkeologiska utgrävningarna av vingården har pågått under två år, och har gjorts i samband med byggnationer av staden Yavne, enligt myndigheterna.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.