Fyndet: En 1 500 år gammal vingård

2021-10-12 09:32  

Israeliska arkeologer har grävt fram en stor, omkring 1 500 år gammal vingård i staden Yavne söder om Tel Aviv. Fem vinpressar, förråd, ugnar för tillverkning av kärl i lera och tiotusentals fragment av olika slag har hittats i området.

Fyndet visar att Yavne var en viktig vingård under det Bysantinska riket, enligt landets arkeologiska myndigheter. Forskare tror att vingården kunde producera två miljoner liter vin årligen, vin som var känt under varumärket Gaza och som exporterades över hela regionen. Den största produktionsanläggningen låg just i Yavne, tror forskarna.

– Det här var ett prestigevin, ett lätt vitt vin som exporterades till många länder runt hela Medelhavet, inklusive Egypten, Turkiet, Grekland och möjligen södra Italien, säger Jon Seligman, en av dem som lett utgrävningarna.

Läs mer: Kraftigt avtryck – när fabrikerna blev skrytbyggen

Vinet en säker dryck

Men vinet var inte bara en viktig exportvara och sällskapsdryck under antiken, enligt Seligman.

– Det var dessutom en viktig näringskälla och eftersom vattnet ofta var förorenat var det här en säker dryck, som man kunde känna sig trygg med att dricka.

De arkeologiska utgrävningarna av vingården har pågått under två år, och har gjorts i samband med byggnationer av staden Yavne, enligt myndigheterna.

Mer om: Arkeologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt