Från grustag till storslagen miljö

2016-07-29 06:00  

TEKNIKHISTORIA / DE SVENSKA VÄRLDSARVEN. Enskede i Stockholm. Under 25 år omvandlades det till Skogskyrkogården, ett viktigt verk inom modern arkitektur.

Arkitekterna bakom Skogskyrkogården var Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. De ville använda naturen för att skapa ett "bibliskt landskap". Eftersom byggtiden var så lång blev den en provkarta på arkitekturens utveckling under förkrigstiden, och på mästerarkitekternas utveckling.

Skogskapellet invigdes 1920, ett träkapell med nationalromantiska drag. Uppståndelsekapellet däremot står för 1920-tals klassicism.

Kyrkogården blev komplett med Skogskrematoriet och den öppna Monumenthallen. Krematoriet invigdes 1940 och har nu ersatts med ett modernare.

När kyrkogården började planeras var kremering en ganska ny form av begravning i Sverige. Den hade accepterats av kyrkan och allmänheten först efter en lång lobbykampanj av Eldbegängelserörelsen.

Det jättelika granitkorset utanför kapellen i anslutning till krematoriet kom till genom en donation. Gunnar Asplund var agnostiker och var tveksam till den kristna symbolen.

Skogskyrkogården är idag störst i landet med 100 000 begravningsplatser.

Läs hela Teknikhistorias sommarserie De svenska världsarven här

Niklas Dahlin

Mer om: Världsarv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt