Försvunnen raketdel från 1966 har återvänt till jorden

2020-12-03 07:13  
Månsonden Surveyor 2 från 1966. Foto: Nasa

Månsonden Surveyor 2 skiljdes från det översta raketsteget 1966. Efter decennier runt solen har delen från raketen nu återvänt till jordens närhet.

Det primära syftet med Nasas Surveyor-program var att utforska huruvida det skulle gå att mjuklanda på månytan. Mellan 1966 och 1968 genomförde sju sonder resan till månen, vilket gav värdefull information inför att Eagle-landaren tog mark 1969 med Neil Armstrong och Buzz Aldrin ombord.

Fem av robotfarkosterna lyckades genomföra sina mjuklandningar – det gällde dock inte Surveyor 2. Sonden hamnade i spinn på grund av en fallerande motor och kraschade söder om Copernicuskratern. Drygt 54 år efter nedslaget har nu det övre steget från den raket som sköt upp tvåan 1966 återvänt till jordens närhet. Det rapporterar Forbes.

Läs mer: Astronauternas experiment i Columbus-laboratoriet

Efter att steget hade tömts på bränsle så flög det förbi månen för att sedan lägga sig i en omloppsbana runt solen. Ingen hade förväntat sig att återse delen, men under hösten vände den hemåt och kom nära nog för att fångas in av jordens dragningskraft.

Den höga farten innebär dock att besöket inte blir långvarigt. Under de kommande månaderna kommer steget att göra två vida cirklar runt jorden innan det fortsätter vidare på sin resa genom solsystemet. Delen var som närmast till oss den 1 december.

John Edgren

Mer om: Rymden Raket

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt