Forskarnas nya fynd: En "vetenskaplig skatt" vaktad av orm

2019-03-05 10:07  

Arkeologer har upptäckt en "vetenskaplig skatt" - en gigantisk mayaindiansk grotta under den historiska ruinstaden Chichén Itzá.

Grottan ligger runt 24 meter under jord och är fylld med hundratals artefakter och reliker, enligt de mexikanska forskare som gjorde fyndet.

– Det vi hittat är fantastiskt och helt orört, säger arkeologen Guillermo de Anda, som kallar grottan en vetenskaplig skatt.

De Andas team har hittills utforskat runt 450 meter av grottan. Den består av flera olika kammare som binds samman av smala passager, många så trånga att forskarna är tvungna att krypa eller dra varandra genom dem. Det är ännu oklart exakt hur stort grottsystemet är.

Enligt arkeologerna var inte grottan helt okänd - forskare ska ha hittat den redan för 50 år sedan, men av okänd anledning bestämt sig för att stänga igen ingången med stenblock. Sedan föll den i glömska.

Läs mer: Vikingarnas långskepp – skräddarsytt för plundring

När de Anda och hans team av arkeologer gjorde sig redo att ta sig in i grottan varnade lokala mayaindianer dem för att grottan vaktades av en giftig korallorm. Och mycket riktigt hittade teamet en sådan orm, som blockerade ingången i hela fyra dagar. Först efter en sex timmar lång "reningsritual" kunde forskarna ta sig in i grottsystemet.

Bland de hundratals reliker som hittats finns bland annat flertalet rökelsebrännare som tros ha offrats för att kalla på regn.

Chichén Itzá grundades av mayaindianer på den mexikanska Yucatánhalvön, strax norr om det populära resmålet Cancún, runt år 750. På 900-talet invaderades den av det guatemalanska itzáfolket. Stadens storhetstid tog slut omkring år 1.400 och ruinerna påträffades i djungeln först på 1800-talet. I dag är området delvis restaurerat och har blivit ett populärt turistmål. Chichén Itzá blev 2007 utsedd till ett av världens sju nya underverk.

Forskarna kommer nu att fortsätta utforska grottsystemet.

Mer om: Arkeologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt