Femte längsta tunneln släcker Skånes törst

2017-05-27 07:00  

TEKNIKHISTORIA. Det tog tolv år att bygga den 82 kilometer långa Bolmentunneln – världens femte längsta. Och en halv miljon skåningar är beroende av tunneln för att få sitt dricksvatten.

På 1960-talet växte Malmö, Lund och Helsingborg snabbt. Befolkningen och industrin förbrukade mer och mer vatten: mer än vad de dåvarande vattentäkterna, främst Ringsjön och Vombsjön, klarade av att leverera. Vattnet från den kalkrika skånska berggrunden var dessutom extremt hårt.

Beräkningen var att befolkningen i städerna skulle fortsätta öka. Så något måste göras.

En statlig utredning rekommenderade att bygga en tunnel för att ta vatten från Bolmen till Perstorp. Bolmen är Sveriges tionde största insjö. Vattnet är mjukt och det fanns inga industrier eller större samhällen i närheten som kunde påverka vattnet.

1966 gick ett dussin Skånekommuner ihop och bildade aktiebolaget Sydvatten, men bygget av rekordtunneln inleddes inte förrän 1975.

Då visade det sig att den väntade befolkningsökningen inte blivit så snabb som väntat. Tunnelbygget kritiserades och krisade. Dessutom upptäckte man att den hårda bergrunden var uppblandad med mjuk lera.

Tunneln togs inte i bruk förrän 1987, bland annat på grund av åtskilliga ras och för att det helt enkelt inte var lika bråttom som man trott på 1960-talet.

När vattnet från tunnelns början i Skeen vid Bolmen når Äktaboden i Klippans kommun går i genomsnitt 1,3 kubikmeter i sekunden vidare till en 25 kilometer lång ledning till Ringsjöverket utanför Stehag. Där renas det innan det distribueras ut till kommunerna.

500 000 personer är direkt beroende av tunneln. För ytterligare 400 000 är bolmenvattnet en del av dricksvattenförsörjningen.

Under åren har det skett tre större ras i tunneln, det första redan innan den var klar vilket fördröjde öppnandet med ett år. 1994 stängdes tunneln ett år på grund av ett nytt ras. Och under våren 2009 tömdes tunneln på vatten efter ännu ett ras. Den renoverades, förstärktes och togs i bruk igen 2011.

30 år efter den stod klar är Bolmentunneln fortfarande världens femte längsta – alla kategorier.

 

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria, nummer 4 år 2017. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Bolmentunneln

Längd: 82 kilometer – världens femte längsta.

Sträcka: Sjön Bolmen – Äktaboden i Klippans kommun.

Byggtid: 1975 till 1987.

Höjdskillnad: 90 meter.

Tvärsnittsyta: 9 kvadratmeter.

Vattenuttag: max 6 kubikmeter i sekunden.

Ägare: Sydvatten.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt