Fem världsarv utanför landets gränser

2016-08-15 10:10  

Totalt finns 1031 världsarv på Unescos lista. Här är fem teknikhistoriska platser väl värda ett besök någon gång i livet.

Canal du midi

Det var 1600-talets handel med vete som drev fram konstruktionen av den 241 kilometer långa kanalen som skapar en farled mellan Atlanten och Medelhavet via Sydfrankrike. Båtarna drogs med hästar.

Kanalen hade dock aldrig den stora effekt på ekonomin som man hade väntat sig, och på 1800-talet konkurrerades den ut av järnvägen.

Läs hela Teknikhistorias sommarserie De svenska världsarven här

Rjukan-Notodden

1907 byggdes en konstgödselfabrik i Rjukan i södra Norge. Den följdes av flera vattenkraftverk och en hel industrimiljö byggdes upp. Vemork-stationen var 1911 världens största kraftverk.

Rjukan blev världskänt efter att den tyska tungvattenfabriken på platsen saboterades av kommandosoldater 1943, en händelse som blivit film och böcker flera gånger.

Newgrange

Den jättelika irländska gånggriften Newgrange är äldre än både Stonehenge och de egyptiska pyramiderna. Från den första gravhögen omkring 3 000 år f.v.t. växte högen till 76 meter i diameter.

Själva gravkammaren är planerad så att solen lyser in i det innersta rummet vid vintersolståndet. Komplexet är ett av Irlands mest populära turistmål.

Bikiniatollen

Bikiniatollen, "platsen med kokosnötterna", användes av USA som provplats för kärnvapen mellan 1946 och 1958. 23 kärnladdningar sprängdes på, över och i vattnet runt atollen. Befolkningen drabbades svårt av tvångsförflyttningar och radioaktivt nedfall.

Det finns många spår av testerna på atollen, till exempel kratrar och sänkta skepp. Idag är atollen ett populärt mål för sportdykare.

Notre-Dame de Reims

I Reims kröntes Frankrikes kungligheter. Den nuvarande katedralen ersatte en 400-talskyrka som brunnit ned. Bygget av katedralen pågick mellan 1211 och 1275, plus en avslutning av den västra fasaden på 1300-talet.

Katedralen återuppbyggdes efter att ha blivit beskjuten av tyskt artilleri under första världskriget.

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook.

Niklas Dahlin

Mer om: Världsarv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt