Europas äldsta brunn imponerar på forskarna

2020-02-09 07:02  
Brunnen hittades i den lilla tjeckiska staden Ostrov vid ett vägbygge 2018. Foto: Archaeological Centre in Olomouc

Fyndet i Tjeckien är inte den första bevarade stenåldersbrunnen som hittas, men väl den äldsta i Europa. Efter 7 300 år visar den timrade kistan upp tidens fina hantverk.

Hittills har man hittat fler än 40 stenåldersbrunnar i Europa, men vid ett motorvägsbygge i Tjeckien upptäcktes det äldsta exemplaret hittills. Fyndet gjordes i Ostrov, i regionen Pardubice.

Nu har inhemska och tyska arkeologer daterat brunnen och konstaterat att den är 7 300 år gammal. Vid tiden var jordbruket etablerat i området, om än ungt.

I och med brunnen levererar Ostrov också de äldsta proverna från en byggd trästruktur som har daterats med dendrokronologi, det vill säga genom att titta på årsringar. Brunnen var nämligen klädd med en ekkista, och åldern då träden fälldes har fastställts vara mellan år 5256-5255 f.Kr.

Läs mer: Vattenlandet – när Sverige drevs av forsar

Strukturen är 140 cm hög med en öppning på 80x80 cm. Fyra hörnstolpar är skårade för att passa in väggar bestående av sju liggande ekplankor. Genom att brunnen har stått begravd i väta är timret konserverat. Det innebär att forskarna kan se i detalj hur bygget gick till och de är imponerade av tidens precision i hantverket.

– Om man jämför strukturen i Ostrov-brunnen med exempel på snickerier från senare tidsperioder så väcker det inget mindre än en beundran för det perfekta och exakta arbetet, säger forskarna till Sci-News.

Läs mer: Grafik: Så fungerade Newcomens ångmaskin

Brunnens träkonstruktion ska nu bevaras av experter från universitetet i Pardubice, och förvaras i klimatanpassade källarutrymmen på en skola i staden Litomyšl.

– Brunnen bevarades bara för att den var under vatten i århundraden. Vi får inte låta den torka ut, då skulle brunnen förstöras. Vi kommer gradvis att ersätta vattnet med ett konserveringsmedel som vi alla känner till och använder. Det är sackaros. Så vi kommer att öka koncentrationen av sockerlösning, säger Karol Bayer, prodekanus vid fakulteten för restaurering vid universitetet i Pardubice i ett uttalande på hemsidan.

De tyska och tjeckiska forskarna presenterar sitt arbete i Journal of Archaeological Science.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt