Empire-flygbåtarna fraktade människor i 300 km i timmen

Grafik: Jonas Askergren Text: Anton Dilber Bild: Mary Evans Picture/TT

På 1930-talet tog britterna Empire-flygbåtarna i bruk, 900-hästars motorer gav 18 tons farkosterna en toppfart på drygt 300 kilometer i timmen. Och fraktade passagerare och stora kvantiteter post till imperiets mest avlägsna hörn.

Under 1930-talet hade det brittiska flygbolaget Imperial Airways strax över 40 stora flygbåtar av typen Short Empire i sin flotta. Fram till andra världskrigets utbrott flög de nästan 50 000 passagerare och stora kvantiteter post till imperiets mest avlägsna hörn.

Restiden var blixtsnabb jämfört med att åka båt eller tåg – det tog exempelvis ”bara” åtta dagar att flyga till Singapore. Att flyga kostade dock skjortan på den tiden: samma resa gick loss på 180 pund, vilket i dag motsvarar nästan 150 000 kronor.

Det här är grafikuppslag från tidingen Teknikhistoria nummer 1, 2020 . Prenumerera på den här. Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook.

Jonas Askergren

Anton Dilber

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt