Drakborgen är tillbaka med mer ond bråd död

2020-05-16 08:10  

Äventyrsspelet Drakborgen har inte förlorat i popularitet sedan det gavs ut 1985. Efter den största svenskspråkiga gräsrotskampanjen på nätet någonsin kommer det nu ut i nyutgåva.

Bardhor Bågman, Aelfric Brunkåpa, Riddar Rohan och Sigeir Skarpyxe ska ut på nya äventyr. De är huvudpersonerna i det kultförklarade brädspelet Drakborgen som nu är tillbaka i ny upplaga.

Den nya utgåvan har finansierats via crowdfundingsajten Kickstarter, där drygt 2 700 personer i skrivande stund bidragit med över 2,6 miljoner kronor. Därmed är det den största svenskspråkiga gräsrotskampanjen på nätet.

– Vi är otroligt glada. Det visade sig finnas fler gamla Drakborgen-galningar än vi där ute, säger Orvar Säfström, medgrundare till förlaget Fandrake som ger ut nyversionen av spelet, till Teknikhistoria.

I Drakborgen ska spelarna utforska ett slott som byggs upp rum för rum med brickor. Eftersom brickorna dras slumpvis får slottet en ny utformning varje gång, och du vet aldrig vilket steg som kan innebära en otrevlig överraskning som resulterar i ond bråd död. Och just så slutar de allra flesta äventyr.

Längst in i slottet vilar draken i en dignande skattkammare och spelarna ska stjäla så mycket guld och juveler som möjligt och sedan försöka ta sig ut levande.

Originalet släpptes 1985 av Alga och kom mitt under den rollspelsvåg som sköljde över Sverige med spel som Drakar och demoner och Mutant.

Läs mer: Så fångade rollspelet Mutant ett Sverige efter katastrofen

– Det roliga med Drakborgen är att det blev en slags brygga mellan traditionella sällskapsspel och rollspel. För väldigt många svenskar blev Drakborgen en inkörsport till en väldigt mycket större värld av fantasy och rollspel, säger Orvar Säfström.

Flera av personerna som låg bakom originalspelet är tillbaka för att göra nytt material till nyutgåvan. Den innehåller nya bilder från illustratören Anders Jeppsson och nya regeltillägg och historier av konstruktörerna Dan Glimne och Jakob Bonds.

Läs mer: Imponerande video visar fotorealistisk grafik på Playstation 5

Efter framgångarna på hemmaplan översattes och exporterades Drakborgen till flera länder. Den engelskspråkiga utgåvan fick namnet Dungeonquest och uppdaterades så sent som 2010. Den senaste svenska upplagan kallas Drakborgen Legenden och kom ut 2002.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt