Dr. Martens – foträta kängor blev modeikoner

2017-08-26 07:00  

TEKNIKHISTORIA. Dr. Martens kängor blev stilbildande modeskor för generationer av musiker och ungdomsgrupper. Men till en början var målgruppen tyska hemmafruar.

Klaus Märtens var distriktsläkare och under andra världskriget fältläkare i den tyska armén. 1945 gjorde han illa foten och hade svårt att få ner den i sin militära marschkänga, och dess hårda lädersula var obekväm. Han fick en idé om att skapa en bättre sula av luftdämpat gummi.

1947 tog han kontakt med sin kamrat Herbert Funck som var ingenjör och jobbade med plast. Som luxemburgare hade Funck förmånen att kunna resa över gränserna även direkt efter krigsslutet och fixa tillgång till överblivet militärt skrot. Från det militära flygfältet i Oberschleissheim, ett satellitläger till koncentrationslägret Dachau, lyckades han komma åt en stor mängd kasserat gummi till att skapa de nya elastiska sulorna. Lädret till de första två prototypkängorna kom från byxor till en Wehrmachtuniform. Enligt en annan version av historien "befriade" Klaus Märtens lädret från en skomakare.

Skorna var en succé i liten skala. 80 procent av försäljningen de första tio åren gick till kvinnor över 40, den givna målgruppen för de fotriktiga skorna.

Läs mer: 

Läs mer: Slipade småföretagare satte lilla Mora på världskartan

1959 förändrades allt. Den brittiska skofirman R. Griggs Group köpte rättigheterna att tillverka skorna i Storbritannien. De skapade en ny modell kängor, 1460, av oxblodsläder. De blev populära arbetarkängor. Namnet anglifierades till "Dr. Martens", sulorna fick namnet "Airwair" och företaget började använda karaktäristiskt gula sömmar. Mot slutet av 1960-talet började skomärket sin resa mot att bli rena modekängor. De gjordes trendiga av musiker, anammades av skinheads av olika schatteringar, adopterades av punkarna och är idag universella stilmarkörer. Fler än 100 miljoner par har tillverkats sedan 1960.

Niklas Dahlin

Mer om: Teknikhistoria

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt