Det 16:e världsarvet blir...?

2016-08-15 14:18  

Ett bruk, en gruva, en ö eller kanske en kraftstation. Vi spånar efter det typiskt svenska att bevara. Kan Sveriges 16.e världsarv finnas på vår lista?

Systematiska biologins framväxt. Det enda svenska förslaget som finns på den så kallade tentativa listan, med förslag till världsarv. Detta skulle i så fall bestå av en serie om 13 objekt i åtta länder. Som fysiska objekt finns platser knutna till Carl von Linné, som Linnéträdgården med Linnémuseet i Uppsala.

Wira bruk, före detta järnbruk med vapensmedjor kvar på platsen.

Zorngården, konstnärshemmet byggt och inrett kring sekelskiftet 1900 av Anders och Emma Zorn. Står idag närmast orört sedan deras tid som en del av Zornmuseet.

Läs hela Teknikhistorias sommarserie De svenska världsarven här

Göta Kanal, en 190,5 kilometer lång kanal som sedan 1832 löper genom Götaland i Sverige. Har totalt 58 slussar. Är Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna.

Porjus gamla kraftverk, Vattenfalls första stora kraftstation i Stora Luleälv, som en symbol för de svenska älvarna och vattenkraften.

Gamla stan i Stockholm, det som tidigare var huvudstaden med flera hundra år gammal bebyggelse.

Ales stenar, fornlämning av typen skeppssättning med 59 kvartssandstenar vid byn Kåseberga på Österlen.

Sala silvergruva, i drift från 1400-talet. Sista gruvan, Bronäsgruvan, stängdes 1962.

Stora och lilla Karlsö utanför Gotland. Naturreservat, bland annat kända för sitt rika fågelliv.

Göteborgs remfabrik, som har bevarats och även kompletterats med spets- och flätmaskiner. Som en hel textilfabrik från tidigt 1900-tal.

Motala Verkstad, ett av landets äldsta industriföretag. På det gamla verkstadsområdet ligger gamla industribyggnader, Motala Industrimuseum och nya lokaler med produktion.

Hållö fyr, en så kallad angöringsfyr på Hållö utanför Smögen i Bohuslän. Uppförd 1842 och klassad som byggnadsminne.

Sandvikens fiskeläge på Ulvöns norra udde. Ett av Sveriges bäst bevarade fiskelägen, med anor från 1600-talet.

Fäbodarna vid Fryksås, en mil från Orsa. Fäboden är en samling hus och byggnader som användes till så kallad fäboddrift, när bönder i bygden flyttade sin boskap för sommarbete och bosatte sig i fäboden. Här finns en av Sveriges största och bäst bevarade fäbodar med mer än 150 timmerbyggnader.

Har du andra förslag? Tipsa i kommentarsfältet!

Mer om: Världsarv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt