Den ensamme seglaren

2017-11-25 06:54  

TEKNIKHISTORIA. Joshua Slocum var den förste som seglade solo jorden runt. Hans bok om bedriften blev en storsäljare och han blev berömd. Men först slukades han av ensamheten – och sedan av havet.

När Joshua Slocum fyllde 50 hade han förlorat det mesta. Som barn hade han gått till sjöss för att slippa undan sin våldsamme far, men karriären som kapten på klipperskepp i handelsflottan tog slut när ångfartygen började slå ut segelbåtarna. Sen förlorade han sin fru, den enda personen som den ensamme änklingen ansåg förstod honom.

1894 försörjde han sig som snickare. En bekant erbjöd honom en gratis båt, och den visade sig förstås vara ett vrak, uppallad på ett öde fält. Men när Joshua såg den före detta ostronbåten "Spray" väcktes en idé: han såg en möjlighet att fly.

Han skulle renovera båten och använda den till att segla jorden runt, helt ensam. Om han överlevde skulle han kunna sälja sin berättelse.

1895 var båten klar. Den visade sig vara stabil som en pråm och han hade riggat ett primitivt system som fungerade som en mekanisk autopilot för att göra det möjligt att sova, vila och navigera.

Resan gick till Gibraltar, Sydamerika, Magellan-sundet, över Stilla Havet, till Australien och Sydafrika och ännu en gång över Atlanten.

Läs mer:

Läs mer: Bitter familjestrid bakom den lättdruckna pilsnern

Även om han hade anlag för att vara för sig själv hade han som alla människor svårt att acklimatisera till total ensamhet. Brytpunkten var när han skapade en låtsaskamrat, en av Columbus navigatörer, som sällskap. Då blev det lättare. Ensamheten blev hans identitet.

Han kom hem till Rhode Island efter tre år och 73 000 seglade kilometer.

Under resan skrev han och sålde korta historier om sina äventyr. Han höll välbesökta föreläsningar och bildvisningar. Två år efter hemkomsten publicerade han sin storsäljare och födkrok "Sailing alone around the world".

Utan sin lyckliga ensamhet till sjöss gick det dock inte något vidare. Han gifte om sig, olyckligt. Han ställde upp som attraktion på världsutställningen i Buffalo 1801. Det gav honom tilläckligt mycket pengar för att köpa en liten gård i Martha's Vineyard. Men han var en halvhjärtad bonde och flydde till Västindien på vintrarna där han samlade snäckskal för att sälja.

Han satt av ett kort fängelsestraff i New Jersey efter någon form av skandal som hade med en ung kvinna att göra.

Trots detta var hans berömmelse så livskraftig att han blev en av president Theodore Roosevelts bekanta, och seglade med Theodores son Archie som en form av manlighetsträning för presidentsonen.

Till slut, 1908, stod han inte ut med tillvaron längre. Han rustade upp Spray igen och satte segel mot Sydamerika där han skulle utforska Amazonfloden och Orinoco. Han försvann till havs någon gång i november. Han var då 65 år gammal.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt