De bortglömda språken

2017-11-04 07:00  

TEKNIKHISTORIA. Mystiska tecken, hemliga skrifter och bortglömda språk väcker vår fantasi. Genom historien har det dykt upp många märkliga fragment från försvunna folk och kulturer. En del, som de egyptiska hieroglyferna, har låtit sig tolkas. Andra har förblivit odechiffrerade trots ansträngningar av generationer av språkvetare och kryptologer. Här är några av historiens svåraste tankenötter.

Rongorongo

På 1770-talet upptäckte västerländska missionärer och slavägare mystiska träpaneler med skrivna tecken på den isolerade Påskön i Stilla havet.

Hur de 26 bevarade texterna kom till och varför är okänt, och forskare är oense till och med huruvida symbolerna är dekorationer eller ett utvecklat skriftspråk. Många tecken föreställer djur medan andra är abstrakta.

Phaistos-skivan

1908 hittade Luigi Pernier en lerskiva, 15 centimeter i diameter, i en källare till det Minoiska palatset i Phaistos. Den hade lagts där mellan 2000 och 1000 fvt, före vår tideräkning. På skivan finns 241 tecken med 45 olika symboler. Skriftsystemet kan vara besläktat med Linear A, men inget annat exakt likadant har hittats.

Linear A

Linear A var skriftspråket som användes av makthavarna i den Minoiska kulturen, mellan 2500 och 1450 fvt på Kreta och i omgivningarna. Med ytterst lite text att gå på och få referenspunkter kan det förbli odechiffrerat.

Jiahu-symbolerna

1999 upptäckte arkeologer 16 symboler på stenåldersfynd i Henan i Kina. De tros vara ett förstadium till ett skriftspråk, symboler som hade någon särskild betydelse för 8 600 år sedan.

Proto-Elamitiska

Den äldsta civilisationen i Iran lämnade efter sig lertavlor med tecken som antagligen är kvitton och räkenskaper från olika tempel omkring 3200 fvt. Det ersattes efter en kort period av mer avancerade kilskriftbaserade system.

Voynich-manuskriptet

I början av 1400-talet producerade någon, antagligen i Norditalien, ett illustrerat manuskript på 240 sidor vellum. Sedan 1600-talet har lingvister och kryptoanalytiker försökt dechiffrera texten på 170 000 tecken, utan framgång. En möjlighet är att boken är ett komplicerat spratt.

Indusspråket

Kulturen i Indusdalen mellan 3500 och 1900 fvt producerade mängder av korta rader symboler på lerkärl och i form av sigill. Om det är fråga om dekoration eller skriftspråk är oklart – inget har kunnat tolkas.

Khitan

Det mongoliska Khitan-språket hade två skriftsystem som användes samtidigt men till olika ändamål. De enda spåren finns på gravmonument och föremål från mellan år 900 till 1200. De flesta av de 378 tecknen uppfanns av den lärde Yelü Diela i nordöstra Kina år 925. Men vad de representerar är i stort sett okänt.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt