Dagboksgåta från Andrée-expeditionen kan få lösning

2020-11-20 08:29  
Ingenjör Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel vilar vid ett monument som restes vid de tre polarfararnas gravsättning. Arkivbild. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Texten i en dagbok som hittades vid Andrée-expeditionen har på grund av mögel hittills varit oläslig. Men nu kan gåtan över vad det sista som skrevs av expeditionsmedlemmarna få en lösning, rapporterar Vetenskapsradion.

Dagboken hittades i innerfickan på Andrées kavaj när de döda expeditionsmedlemmarna hittades för 90 år sedan. Den har sedan dess legat inlåst i arkivet på Kungliga Vetenskapsakademien, men har nu avbildats med hjälp av bland annat röntgen och infrarött, synligt och ultraviolett ljus.

– Jag har läst saker som ingen annan har läst förut, säger läkaren och författaren Bea Uusma, som fördjupat sig i Andrées polarexpedition, till Vetenskapsradion.

Läs mer: Svårtolkade fläckar från Andrées expedition

Andrées polarexpedition var ett svenskt misslyckat försök att 1897 nå Nordpolen med vätgasballong. Ingenjören Salomon August Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg, dog under expeditionen och deras kvarlevor hittades år 1930 på Vitön.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt