Brittiska Tallboy-bomben från andra världskriget desarmeras

2020-10-12 10:03  
En jättebomb desarmeras i hamnen i polska Świnoujścieie. Arkivbild från ett annat tillfälle. Foto: Lukasz Szelemej/AP/TT

2,4 ton explosiva ämnen med kraft nog att skapa en jordbävningseffekt. Det är ett känsligt arbete som ligger framför de militärdykare som nu inleder arbetet med att desarmera en bomb från andra världskriget i nordvästra Polen. Arbetet väntas ta upp till fem dagar.

– Minsta vibration kan utlösa bomben, säger Grzegorz Lewandowski, talesperson för den flottilj som ansvarar för arbetet.

Omkring 750 boende evakueras från ett 2,5 kilometer stort område runt om bomben.

Den så kallade Tallboy-bomben, som upptäcktes i fjol när hamnen i Świnoujścieie skulle muddras, fälldes av Storbritanniens flygvapen i en attack på ett nazityskt krigsskepp 1945.

Läs mer: Tyska slagskeppet blev havets fasa

Enligt den polska flottan är det första gången i historien som en så välbevarad Tallboy, som skapades för att detonera bredvid sitt mål och skapa chockvågor, desarmeras under ytan. Den mest välkända insatsen med en Tallboy är sänkningen av det tyska slagskeppet Tirpitz utanför norska Tromsø 1944.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt