Bombarens sista flygning

2015-11-24 06:57  
Avro Vulcan SH558 under sin sista flygning. Foto: Jamie Cooper

TEKNIKHISTORIA. Världens sista flygande Avro Vulcan-bombare har landat för sista gången.

Avro Vulcan XH558 lyfte för första gången 1960 och gjorde sin sista flygning 28 oktober i år. Den brittiska flygplanstypen var avsedd som kärnvapenbärande bombplan, men de 134 planen som ägdes av Royal Air Force fick många andra roller.

XH558 byggdes om för spaning till sjöss 1973 och sedan till tankplan 1982. Efter pensionen 1984 tillbringade det många år som uppvisningsplan.

I mitten av 2000-talet lyckades en grupp entusiaster finansiera en helrenovering till flygbart skick genom lotterier och donationer. Sedan 2007 har planet uppträtt på många flygdagar, men också ständigt varit hotat av flygförbud.

I år hade det nått den förväntade livslängden för många komponenter och XH558 kan inte längre hållas flygande. Det stora planet med 30 meter spännvidd blir i stället ett av de få bevarade museiexemplaren.

Vulcan-planen utvecklades på 1950-talet för att avskräcka sovjetunionen eftersom planen skulle kunna slå tillbaka efter ett eventuellt överraskningsanfall.

 

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

 

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Niklas Dahlin

Mer om: Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt