Bild avslöjar hur pyramiderna byggdes

2014-05-07 09:08  
Bilden hittades i en grav 32 mil söder om Kairo.

Tack vare en 4 000 år gammal bild har forskare räknat ut hur de gamla egyptierna lyckades släpa stora statyer och stenblock genom öknen. De blandade sanden med vatten.

På bilden, som hittades i en grav 32 mil söder om Kairo, syns 172 arbetare som släpar en gigantisk staty föreställande den lokale härskaren Djehutihotep på en träsläde genom sanden.

En av männen avviker från mängden. I stället för att hjälpa till står han på släden, längst fram, där han tycks vara upptagen med att hälla en vätska, antagligen vatten, framför slädens medar.

Läs mer: Mystiskt hålrum hittat inuti Cheopspyramiden

– En del arkeologer har tolkat mannens uppgift som ceremoniell, säger forskaren Bart Weber till TT.

Han och hans kollegor vid Van der Waals-Zeeman Institute i Amsterdam, Nederländerna, började i stället fundera på om mannen i själva verket inte var svaret på gåtan hur egyptierna lyckades släpa så pass stora statyer och stenblock genom sanden som de faktiskt gjorde, en till synes omöjlig uppgift.

– En del har hävdat att vatten inte är till någon hjälp när man drar saker i sanden. Vi blev väldigt överraskade när vi insåg att ingen hade testat det.

Hemligheten bakom att bygga pyramider

Han och hans kollegor utförde en serie experiment där de mätte den kraft som behövs för att dra en släde med en tvåkilosvikt genom sand.

Det visade sig att sand innehållande fem procent vatten är den mest ideala blandningen. Då minskar friktionen med 50 procent.

Läs mer: Cheopspyramiden – Egyptens största pyramid

– Det innebär att bara hälften så många arbetare behövs för att dra föremålet, säger Bart Weber.

Men vattenmängden måste vara tämligen exakt. Om inte så förlorar blandningen sina magiska egenskaper och släpandet blir i stället tyngre.

För mannen på släden gällde det med andra ord att hålla tungan rätt i mun och pytsa ut precis lagom mängd vatten, om han inte ville få kollegornas vrede över sig.

Läs mer: Cyklist räddade runstensfynd från att krossas

Forskningen publicerades i tidskriften Physical Review Letters.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt