Bevarar fynd från Sveriges största regalskepp

2016-05-02 15:49  

Fynd från det stora svenska regalskeppet Mars som sjönk i ett slag vid Ölands Norra udde 1564 ska nu konserveras och ställas ut i Västervik.

Regalskeppet Mars, som även kallades Makalös, var på sin tid det största och modernaste krigsfartyget i Östersjön. Med ett deplacement på 1800 ton var hon större än det berömda regalskeppet Vasa, som deplacerade 1200 ton.

Mars var nästan nybyggt när hon sattes in i striderna under nordiska sjuårskriget 1564. Med en beväpning på över hundra kanoner hade fartyget en för tiden väldig eldkraft och hon var amiral Jacob Bagges paradskepp. Besättningen uppgick till omkring 700 man, varav hälften var sjömän och resten soldater.

Den 30 maj 1564 mötte den svenska flottstyrkan med 38 fartyg en dansk flotta på 26 skepp under ledning av amiral Herulf Trolle. Lierad med denna var en flotta på tio fartyg från Lübeck.

Under första dagens strider skadades det danska amiralsskeppet och läget såg bra ut för svenska flottan. Men dagen därpå vände vinden och två fiendeskepp kunde lägga sig intill Mars. Soldaterna försvarade skeppet i närstrid, men fyrbollar som kastades in på Mars satte eld på fartyget. En fyrboll antas ha hamnat i krutförrådet.

Sedan flera hundra Lübecksoldater äntrat Mars för att överta skeppet inträffade en explosion och den svenska besättningen och de lybska soldaterna följde fartyget i djupet.

Sommaren 2011 hittades vraket tio sjömil från Ölands norra udde. Vissa fynd har bärgats, exempelvis kanoner, lavetter och trädelar.

Nu ska Studio Västsvensk Konservering ta hand om fynden och genomföra en konservering av vattendränkt material.

- Det handlar om att göra materialet torrt på ett skonsamt sätt, säger Ebba Phillips på SVK. Dessutom ska färgrester analyseras.

En utmaning är att göra rent kanonerna så att inskriptioner går att tyda. Materialet är dock i gott skick trots påverkan från brand och explosion. Förhoppningsvis ska konserveringen kunna ge svar på frågor skeppets storlek och bestyckning.

På sikt ska fynden ställas ut på Västerviks museum.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt