Arkitekten skapade oaser trots eget kaos

2017-12-30 07:00  

TEKNIKHISTORIA. Frank Lloyd Wright strävade efter harmoni med människan och miljön, men hans privatliv var kaotiskt och fyllt av dramatik.

Det började med träklossar. 1876 köpte Frank Lloyd Wrights mamma, Anna Lloyd Jones, en uppsättning pedagogiska klossar i enkla geometriska former. De var en uppfinning av den tyske pedagogen August Fröbel, så kallade "Fröbelgaben". Avsikten var att stimulera barns kreativitet. I Franks fall fungerade det.

"I åratal lekte jag med dessa kuber, sfärer och trianglar, dessa slipade träblock. De finns i mina fingrar än idag", skrev han decennier senare i sin självbiografi.

Det var självklart för Anna att han skulle bli arkitekt.

Men skolgången gick si sådär. Han lämnade universitetet utan att ha tagit någon examen och flyttade till Chicago 1887 för att hitta jobb i arkitektbranschen. Han blev lärling vid en liten firma och hankade sig fram i ett decennium under olika läromästare. Ibland fick han rita hus, ibland ritade han hus i smyg och ibland fick han sparken på grund av just det.

När karriären tog fart kunde han öppna en egen byrå. Omkring år 1900 började hans stil förädlas: låga hus med öppna golvplaner, starka horisontella linjer och mycket naturmaterial. Hans idéer om låga, enkla hus med mycket naturmaterial spred sig även till Europa.

Senare i karriären betonade han ofta öppna planlösningar med en öppen spis i centrum. Med ett kök som inte var avskärmat skulle frun i huset på ett bekvämt sätt både kunna laga mat och hålla reda på barnen. Resonemanget har glömts, men principen lever kvar än i dag.

Frank Lloyd Wright var en extrem individualist i yrkeslivet och verkade ibland hämta kraft genom konflikter. Inte heller hemlivet var rofyllt. 1903 hade han redan sex barn tillsammans med sin första fru, Catherine, som fick sköta allt som gällde hemmet. Då träffade han Mamah Cheney, frun till en av hans klienter. De blev ihop och tvingades till slut flytta till Europa en period eftersom ingen av dem beviljades skilsmässa.

1914 mördades Mamah, två av hennes barn och tre anställda vid Franks nybyggda kreativa hemmabas, gården Taliesin. Det var en enorm skandal. Det gick inte att klargöra något motiv. En av de anställda, Julian Carlton, hade gått bärsärkagång med en yxa och därefter begått självmord.

Först åtta år senare tilläts Frank skilja sig från sin första fru. Han gifte då om sig med sin dåvarande älskarinna Miriam Noel, men det höll bara ett år. Han träffade dock snart dansaren och författaren Olga Lazovich Hinzenburg, och de flyttade ihop. De fick en dotter tillsammans och gifte sig 1928, efter långa skilsmässokonflikter med sina respektive.

Allt detta gjorde att Frank Lloyd Wright ofta fanns på förstasidorna, och sällan i något smickrande sammanhang. När hans privatliv stabiliserat sig omkring 1928 var han en etablerad, världsberömd arkitekt.

I början av 1930-talet utvecklade han det han kallade för en "organisk" stil med praktfulla hus som skulle smälta in i den naturliga omgivningen. Det främsta av dem alla var Fallingwater, ett sommarställe han ritade på beställning av Edgar Kaufmann, en förmögen varuhusägare.

Huset vilar direkt över ett vattenfall och är format av en samling terrasser och betongbalkonger på konsoler. Interiören är i stora delar platsbyggd för att hindra de boende från att med godtyckliga möbler förstöra arkitektens vision.

De öppna vyerna gör huset till en del av miljön i stället för bara en vanlig stuga vid ett vattenfall i Pennsylvanias skogar.

Men huset var ett fuskbygge. Redan när det var nybyggt klagade familjen Kaufmann över fukt, sprickor och mögellukt. Frank Lloyd Wright hade formsinnet och visionen, men inte den formella kompetensen att få den extraordinära konstruktionen att hålla. Byggfirman tvingades att i hemlighet lägga till extra armering och stålförstärkningar till betongelementen.

Ändå började balkongerna vika sig nästan så snart huset var klart. Vid en renovering på 1990-talet visade det sig att huset helt enkelt skulle ha rasat ner i vattnet om byggarna följt Franks specifikationer. I dag är hela bygget ett museum.

Fallingwater var ett av Frank Lloyd Wrights dyraste projekt. Hans egen ersättning var 8 000 dollar, vilket låter mycket men långt från täckte hans behov.

Hela sitt liv hade han dyra vanor och intressen som långt översteg saldot på banken. Han var noga med modet och var inte rädd för att beställa skräddarsydda kläder i de bästa materialen och att gå runt med excentriska detaljer som långa färgglada halsdukar och cape.

1909 köpte han sin första lyxbil, en Stoddard-Dayton roadster. Han ägde ett 50-tal bilar under sin livstid, mer eller mindre lyxiga beroende på graden av ekonomiska svårigheter.

Som födkrok handlade han med japansk konst. Från 1905 och framåt köpte och sålde han hundratals tryck av de främsta konstnärerna. Men 1920 började konkurrenter sprida rykten om att han retuscherat alstren och hans kunder vände sig åt annat håll.

Han tvingades sälja de mesta av sin samling 1927 för att betala skulder. Hela karriären använde han systematiskt konst som garant för banklån.

Frank Lloyd Wright avled 1959. Fram till sin död arbetade han med det projekt som kanske gjorde honom mest känd, Solomon R. Guggenheim-museet på Fifth Avenue i New York. Den varmvita snäckskalsliknande spiralformade byggnaden fick sin form för att framhäva konstsamlingen som den skulle inhysa.

När Frank dog hade han ritat mer än 1 000 byggnader. Mer än hälften av dem hade uppförts i någon form. Av de som finns kvar idag räknas flera som världens vackraste och mest nyskapande.

För att se hur stort arvet efter honom är räcker det med att titta på mäklarnas annonser. Hans anda finns till exempel kvar i begäret efter öppna, ljusa planlösningar och köksöar.

---

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt