Arkeologerna räddade en 4000 år gammal båt

2022-04-07 09:56  

Det unika fyndet utanför ruinstaden Uruk i Irak är en båt av palmblad. Den sjönk för 4 000 år sedan. 

Högkultur uppstod tidigt vid floderna Eufrat och Tigris – och i dagens Iraks finns många arkeologiska skatter. Ett exempel är Uruk, som inledde urbaniseringen av dåtidens Sumer.

Det är en av världens första städer, som bildades i södra Mesopotamien för mer än 6 000 år sedan. Strax utanför Uruk har en grupp bestående av tyska och irakiska arkeologer nu avslutat utgrävningen av en 4 000 år gammal båt, skriver Heritage Daily.

Läs mer: Lista: Vrakgods – fem vrak på svenskt vatten

Fyndet gjordes redan 2018, men hotande trafik har skyndat på projektet. Den sju meter långa och 1,4 meter breda båten är tillverkad av flätade palmblad som sedan har täckts med bitumen, en i dag flitigt använd restprodukt från oljeindustrin. Nu har klenoden flyttats till Iraks nationalmuseum i Bagdad.

Bland de äldsta båtarna i Sverige finns dels en stockbåt som hittades i Fiskeby i Hudiksvalls kommun. Den har daterats till 800-500 f.Kr och tillhör därmed sen bronsålder eller den allra tidigaste järnåldern. En kandidat när det kommer till mer konventionella konstruktioner är Björkebåten, hittad i Gävle kommun, och daterad till omkring 100 e. Kr. Den är 7,2 meter lång, 1,24 meter bred och byggd av lind.

John Edgren

Mer om: Båtar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt