Arkeologer hittar belägg för uråldrig surströmmingsfest

2016-03-03 13:31  
Surströmmingsklämman - en riktigt gammal historia.

Surströmmingsklämman har äldre anor än man tidigare trott. Bara ett par tusen år efter istidens slut jästes fisk i stor skala i Blekinge.

Redan för 9 200 år sedan åt folk i Sverige något som liknade surströmming. Arkeologer vid Lunds universitet har hittat en plats utanför Sölvesborg i Blekinge där den jästa fisken tillverkades. Det är världens äldsta fynd i sitt slag.

Receptet är känt i grova drag. Fisken suras med tallbark och sälfett. Massan sys in i skinn av säl och vildsvin. Skinnpaketen grävs ner i en grop och täcks med lera. Efter en tid plockar man upp dem, sprättar säckarna och njuter.

Arkeologerna har hittat enorma mängder fiskben efter omkring 60 ton jäst fisk. På platsen fanns 30 000 fiskben per kvadratmeter. Att så stora mängder fisk lagrats tyder på att befolkningen var större och mer bofast än man tidigare trott.

Anledningen till att man lagrat fisken genom att jäsa den var att klimatet var kallt och säsongen kort. Samma resonemang ligger bakom tillverkningen av surströmming, som saltas och jäser i öppna kar innan den konserveras. Den saltsnåla metoden ska ha utvecklats under 1500-talet under en period med saltbrist.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt