Ämnena som det smäller om

2016-04-02 07:00  

TEKNIKHISTORIA. Trotyl, bomullskrut och dynamit har en sak gemensamt: Det säger pang.

Sprängämnenas historia är lång och Niklas Dahlin har sammanställt en explosiv lista.

1 Svartkrut

Någon gång på 800-talet lyckades en kinesisk alkemist hitta en blandning av salpeter, träkol och svavel som kunde brinna kraftigt. När receptet förbättrats uppfanns fyrverkeripjäserna, och lite senare bomber, explosiva pilar och kanoner för krigföring. Sprängämnet kom till Europa på 1200-talet. Inte förrän på 1860-talet började svartkrutet ersättas av andra ämnen.

2 Bomullskrut

Svartkrutets tre gånger mer kraftfulla ersättare uppfanns samtidigt 1846 av tre tyska kemister och fysiker. Ämnet framställs genom att cellulosa doppas i salpetersyra och svavelsyra. Ämnet användes också till den brandfarliga plasten celluloid, bas för tidig fotografisk film.

3 Dynamit

Sprängämnet dynamit består av nitroglycerin och material som kiselgur eller lera och sågspån för att göra det mer stabilt. Uppfinnaren Alfred Nobel patenterade produkten 1867. Dynamiten blev en storsäljare som ett säkrare alternativ till svartkrut och bomullskrut.

4 Kordit

Kordit, en blandning av nitroglycerin och bomullskrut som behandlats med aceton och vaselin, uppfanns för militärt bruk omkring 1890. Alfred Nobel förlorade patentstriden mot britterna Frederick Abel och James Dewar. Det långsambrinnande krutet användes länge i de största fartygskanonerna.

5 Pentyl

Pentyl, PETN, är ett av de mest kraftfulla sprängämnena, snabbrinnande, nästan olösligt i vatten och stabilt. Det används bland annat i stubiner och i tändaren till de första atombomberna.

6 ANFO

ANFO, en blandning av ammoniumnitrat och till exempel dieselolja, är sprängämnenas arbetshäst. Det är billigt och okänsligt för stötar och finns sedan 1950-talet vid nästan varje gruva och byggarbetsplats.

7 Trotyl

Trotyl eller TNT, trinitrotoluen, uppfanns av Julius Wilbrand 1863. Det var mycket mer stabilt än konkurrenterna, och är svårt att få det att explodera utan särskild tändhatt. Från 1901 blev det ett vanligt militärt sprängämne.

Ämnet används som enhet för att jämföra laddningsstyrka, bland annat hos kärnvapen. Ett kilo trotyl motsvarar 4,2 megajoule.

8 RDX

RDX utvecklades som en ersättare till Trotyl. Den är vanlig i både militära och industriella sammanhang, ofta blandat med andra sprängämnen. Som så många andra explosiva ämnen gjordes uppfinningen på slutet av 1800-talet.

9 Semtex

Vissa sprängämnen har lämnat avtryck i populärkulturen. Semtex, en tjeckisktillverkad sprängdeg, fick dåligt rykte efter flera terrordåd. Innan olika tillsatser gjordes på senare tid var det nämligen mycket svårt att detektera.

Den gula sprängdegen har också gett namn åt en tjeckisk energidryck.

 

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt