Agent Orange fick honom att vilja stoppa sin upptäckt

2017-09-09 08:30  

TEKNIKHISTORIA. Arthur Galston ville få sojaplantor att växa fortare. När han upptäckte att hans forskning varit grunden till avlövningsmedlet Agent Orange blev han ursinnig och ledde kampen för att stoppa besprutningen.

År 1943 skapade biologen Arthur Galston den kemiska föreningen 2,3,5-triodobenzoic acid, Tiba, som kunde få sojabönor att blomma snabbare. I små doser fick det plantorna att skjuta i höjden. Med större doser tappade de bladen.

Militära forskare gjorde Tiba till ett avlövningsmedel som i USA fick det informella namnet Agent Orange. Från 1962 till 1971 sprutades mer än 70 miljoner liter av avlövningsmedlet över Vietnam, Laos och Kambodja. Flera miljoner hektar skog och åkermark förstördes. Det skapade massvält, en strategi för att få folk att dra sig bort från gerillakontrollerade områden.

Men under tillverkningen skapas biprodukten TCDD, ett dioxin som ger fosterskador och är starkt cancerframkallande.

Från 1965 blev Arthur Galston en av medlets hårdaste kritiker och ledde kampanjen mot avlövningsmedlet.

Läs mer:

Läs mer: Naturälskarens giftiga uppfinning

Besprutningarna avbröts 1971 efter att tester visat att Agent Orange gav fosterskador hos råttor. Tillverkarna Monsanto Corporation och Dow Chemical tvingades betala 180 miljoner dollar i ersättning till de soldater som exponerats för Agent Orange.

Omkring en miljon vietnameser är i dag drabbade av cancersjukdomar och svåra fosterskador.

I Sverige började SCA redan 1951 flygbespruta med Hormoslyr, identiskt med Agent Orange. Medlet fanns i ogräsmedel som Comiherb, Punkt och Spot.

Efter en häftig debatt förbjöds ämnet 1977. Tillverkaren, BT Kemi i Teckomatorp, avslöjades som miljöbov (Se Teknikhistoria 4/2013). Saneringen pågår fortfarande.

Niklas Dahlin

Mer om: Gift

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt