Teknikhistoria

Ada Lovelace: Pionjären som såg datorernas framtid

Hon skrev en algoritm för en mekanisk dator och förutsåg datorns möjligheter som allmän problemlösare. Därmed blev Ada Lovelace världens första datorprogrammerare. Tidningen Teknikhistoria porträtterar matematikern som blivit ihågkommen som en pionjär.

Augusta Ada Byron var en kändis redan när hon föddes 1815. Hennes far var Lord Byron, poet, äventyrare och skandalös skörlevnadsman. Han lämnade hennes mor Anna Isabella när Ada var en månad gammal. De sågs aldrig igen. Hon föddes in i en adlig värld, där kvinnor inte direkt uppmanades att söka sig till vetenskapen. Men Anna Isabella stöttade Adas intresse för matematik och logik. Det skulle bli en motvikt till det modern såg som galenskapen hos Adas far.

Redan i tonåren visade det sig att hon hade en stor talang för ämnet, tillsammans med flyktigt intresse av frenologi, mesmerism och neurologi.

Efter att hon gift sig vid 20 års ålder blev hon baronessan Augusta Ada King, grevinna av Lovelace.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera