9000 år gammal boplats undersöks närmare: ”Jättespännande”

2020-09-04 10:41  
Det som tros vara en av Norrbottens äldsta boplatser ska under september undersöktas närmare av bland annat arkeologer vid Norrbottens museum. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Den boplats från stenåldern som hittades förra hösten tros vara en av Norrbottens äldsta. Platsen ska nu under september undersökas närmare, rapporterar P4 Norrbotten.

– Vi fick känslan av att det skulle kunna vara en väldigt gammal boplats, säger Frida Palmbo, arkeolog på Norrbottens museum till radion.

Med hjälp av brända ben, rester från matlagning, som man hittat på platsen har man lyckats ta reda på att byn är ungefär 9000 år gammal.

Boplatsen upptäcktes förra hösten i Sammakko, sydost om Gällivare, och kommer framöver att bli föremål för ytterligare studier.

Läs mer: Tusenårig guldskatt upptäckt i Israel

Norrbottens museum har fått beviljat att göra en forskningsundersökning på platsen, enligt Palmbo.

– Det känns jättespännande, säger hon till radion, och poängterar att det inte är vanligt att man hittar så gamla boplatser.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt