1700-talsvrak undersöktes av dykare

2019-11-25 15:00  
Sju personer deltog i dykningen vid Mastvraket. Bilden är dock tagen i ett helt annat sammanhang. Foto: Elena Becatoros/AP/TT

Det nederländska Mastvraket som ligger på drygt 30 meters djup i Östersjön vid inloppet till Nyköping har undersökts igen.

Vraket upptäcktes på 1990-talet, och det råder dykförbud på grund av dess unika natur. Men länsstyrelsen har gett Oxelösunds dykarklubb tillstånd att gå ned för att dokumentera vraket.

– Vad vi vet så har ingen dykt där sedan 90-talet. Vår idé har därför varit att försöka se hur vraket ser ut i dag och kanske göra en fotodokumentation av det, säger Urban Mattsson, arkeolog vid Länsstyrelsen Södermanland, till Södermanlands Nyheter.

Läs mer: Vrakfynd kan vara Vasas systerfartyg

Inte mycket verkar ha skett sedan fartyget sedan undersöktes. Kritpipor, vinflaskor och husgeråd vittnar om hur sjömännen levde på ett handelsfartyg på 1700-talet.

Det var en jättespännande upplevelse. Det är ett litet skepp, men välbevarat. Masten stod upp, lasten var kvar och köket var intakt, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, som var med på dykningen, till tidningen.

Mer om: Vrak

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt