1600-talsvrak hittade i centrala Göteborg

2019-09-26 10:35  

Tre fartygsvrak från 1600-talet har hittats vid Packhusplatsen i Göteborg.

– Vi anade det. Hela centrala Göteborg är en enda stor fornlämning, säger arkitekten Carina Bramstång Plura.

Fynden gjordes vid utgrävningarna för järnvägsförbindelsen Västlänken och var glädjande men inte helt oväntade, enligt Bramstång Plura, som är projektledare för de arkeologiska utgrävningarna.

Där Packhusplatsen ligger i dag låg tidigare Masthamnen, som var i bruk från 1600-talet. Då var det en del av stadens försvar, i mitten av 1800-talet fylldes det igen. Fartygen lämnades troligen på hamnens botten när den avvecklades.

– Det finns inte jättemånga båtar undersökta i Göteborg. Det finns en båt som man hittade vid grävningen av Götatunneln, Götabåten, 2001. De här båtarna är jämförbara. I alla handlingar inför Västlänken står det att vid grävning där Masthamnen har legat kan vi hitta båtar. Hela Göteborgs innerstad är ju till stora delar en befästning, säger Carina Bramstång Plura.

Läs mer: Vrak från 1500-talet funnet norr om Gotland

Marinarkeologer ska nu laserskanna fynden. Förhoppningen är att de kan säga något om dåtidens schakttekniker, samt tidsåldern och hamnen.

De 15-20 meter långa fartygen tros ha använts som fraktbåtar för kortare sträckor under 1600-talet och kanske även på 1700-talet.

Mer om: Vrak Göteborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt