1600-talsbiskopens gravgåta kan vara löst

2021-04-07 07:36  

Frågan om vem som delat sin kista med en mumifierad biskop i Lunds domkyrka har gäckat forskarna. Nu verkar gåtan vara löst.

Som en tidskapsel från 1600-talets Lund. Så har den naturligt mumifierade biskopen Peder Winstrup som 2014 togs upp ur graven beskrivits. Kvarlevorna av mannen, som först var dansk och sedan svensk, har fått stor uppmärksamhet.

Biskopen blev 74 år och begravdes klädd i svart sammet, vilande på malörtskvistar och humle i en kista i Lunds domkyrka. Men han var inte ensam där. Ett litet foster i femte eller sjätte månaden visade sig ligga väl undangömd under biskopens fötter.

Vem fostret egentligen var tror forskare nu att man kommit fram till, skriver Lunds universitet i ett pressutskick.

Biskopsmumien visas upp. Bild från 2015. Foto: Ola Torkelsson/TT

Troligtvis handlar det om biskopens sonson, eftersom analysresultaten visar att fostret var en pojke och att de var släkt. Släktskapet var av "andra graden", det vill säga 25 procent deras gener var i medeltal gemensamma.

”Att placera en kista i ett kor är en sak, men att placera fostret i biskopens kista en helt annan. Det fick oss att undra om det fanns något släktskap mellan fostret och biskopen”, säger Torbjörn Ahlström, professor i historisk osteologi vid Lunds universitet, en av forskarna bakom studien, i pressmeddelandet.

Peder Winstrup var biskop i Lund 1638-1679 och balanserade skickligt på båda sidor i den dansk-svenska konflikten. Han tog också initiativ till att grunda Lunds universitet.

Mer om: DNA Lund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt