100-åringens patent: maskinen som tillverkade majblomman

2022-04-10 07:00  

Den lilla pappersblomman var tänkt som uppmuntran för donatorer till fattiga och sjuka barn. Men majblomman blev snabbt en försäljningssuccé. Den snabbt ökande efterfrågan ledde fram till ett lokalt patent – på en särskild majblommemaskin.

Beda Hallberg var djupt engagerad i Göteborgs frivilliga fattigvård när hon fick sin idé om att skapa majblomman. Från början var den lilla pappersblomman på nål tänkt som en gåva till fattigvårdens donatorer, men det dröjde inte länge efter säljstart den 1 maj 1907 tills den blev en försäljningssuccé.

Priset var 10 öre styck - samma pris som ett ägg vid denna tid. Intäkterna gick de första femtio åren till att ge tuberkulossjuka barn en stärkande och hälsosam ”sanatoriesommar”.

Till en början monterades de dekorativa små blommorna för hand, men år 1946 började en ny maskin användas på tryckeriet Wezäta Melin AB i Göteborg.

– Vi byggde maskinen på plats på tryckeriet, det tog ett år ungefär, säger maskinens konstruktör, ingenjör Gösta Wingne, som när Teknikhistoria når honom planerar för sin nära förestående 100-årsdag.

Läs mer: Svenskens konstgjorda njure räddar liv utanför kroppen

När produktionen av majblomman flyttades till Kina 1999 skänktes majblommemaskinen till Göteborgs stadsmuseum, där den står magasinerad. Foto: Göteborgs stadsmuseum

Den 25 mars 1954 beviljades Gösta Wingne patent på maskinen. I patenthandlingen, med nummer 145624, står det att ”Uppfinningen kännetecknas i huvudsak därav, att den innefattar åtminstone ett stansorgan och en dyna för utstansning av blomblad ur en materialbana och en anordning för att träda nålar genom blombladen”.

Maskinen som tillverkade majblomman var i bruk från 1946 och sköttes under omkring 50 år av ett fåtal personer. Den tillverkade omkring 12 miljoner småblommor per år fram till 1990.

Från början tillverkades blommorna för hand, som här i april 1935. Foto: Kamerareportage/TT

2,2 miljoner sålda majblommor

Beda Hallberg grundade Förstamajblommans riksförbund 1907, i samband med att majblomman började säljas. Även i nutid är majblomman en ideell organisation där intäkterna från försäljningen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet.

Redan första året såldes 139 000 majblommor. År 2019 såldes omkring 2,2 miljoner majblommor, som i nutid finns att köpa i fyra olika varianter.

Din bonus som Ny Teknik-läsare: En del av svensk teknikhistoria

Du som är prenumerant på Ny Teknik digitalt får som bonus ett urval av artiklarna från Teknikhistoria, ett magasin om den tekniska och industriella utvecklingen som lett fram till samhället som det ser ut i dag – med fokus på den svenska utvecklingen.

Vill du få en bit av historien direkt hem i brevlådan? Teckna din prenumeration redan i dag på: nyt.se/prenumeration-teknikhistoria

Gilla Teknikhistoria på Facebook för att få senaste nytt ur historien!

Gilla Teknikhistoria på Instagram!

Elisabet Wallin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt