Energi

Premie för supermiljöbil redan slut

Elbilen Nissan Leaf klassas som supermiljöbil. Foto: TT
Elbilen Nissan Leaf klassas som supermiljöbil. Foto: TT

Hela årets anslag på 215 miljoner kronor är slut, meddelar Transportstyrelsen.

Publicerad

Redan i april hade halva anslaget gått åt. Nu meddelar Transportstyrelsen att de som köpt en supermiljöbil efter slutet av juli och framåt blir utan premie. I alla fall i år. Regeringen har utlovat att premier för bilköp under 2015 kan prövas och betalas ut med nästa års anslag i stället.

– Vi avser att fortsätta vår handläggning av premierna under hösten, men vi tvingas skjuta på själva utbetalningen av förklarliga skäl. Vi kan inte betala ut pengar vi inte har. Vår ambition är dock att vi ska kunna genomföra utbetalningarna så snabbt och smidigt som möjligt efter årsskiftet, säger Eva Lexon, enhetschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Transportstyrelsen har hittills i år betalat ut omkring 3 600 premier till köpare av bilar med mycket låga utsläpp av växthusgaser, max 50 gram koldioxid per kilometer. Samtidigt har ytterligare cirka 2 000 bilköpare ansökt om premien, vilket innebär att hela potten för året är slut.

Miljöminister Åsa Romson (MP) har redan tidigare i år garanterat att ingen ska riskera bli utan premie för sitt miljöbilsköp.

Gilla Ny Teknik på Facebook