Huawei P30 Pro, lanserad 2019. Sedan dess har Huawei tappat stort på mobilmarknaden. Foto: TT

Trots motgångarna – Huawei vägrar släppa Sverige

2019 hade Huawei världen för sina fötter. I dag, tre år senare, är bolaget nästintill utraderat på den svenska mobilmarknaden och utestängt från 5g nätet. Men Huawei vill ändå stanna kvar i Sverige – och ser teknikutvecklingen som bedrivs här som viktig.

Kalle Wiklund

Simon Campanello

Succélanseringen

I april 2019 har svenska skådespelare, nöjesprofiler och influencers samlats på Norra Latin i Stockholm för att med ett glas bubbel i ena handen klämma på P30 Pro, Huaweis senaste flaggskeppstelefon.

En enorm lanseringskampanj rullas ut över Sverige. I reklamfilmer står världsartisten Zara Larsson i glittrande rosa dress och använder en P30 Pro för att fotografera en stadsvy från en takterass.

Lanseringen av Huawei P30 Pro i Stockholm i april 2019. Foto: Hans Shimoda

Det här kvartalet är nästan var femte telefon som säljs i Sverige en Huawei-mobil, enligt siffror från analyshuset IDC. För att nå dit har Huawei dels genomfört enorma marknadsföringskampanjer, dels visat att de ligger i teknisk framkant, inte minst med sina imponerande mobilkameror. ”Darra, Samsung och Apple”, skriver Ny Teknik i sin recension av P30 Pro.

Och allt verkar faktiskt upplagt för att Huawei ska ge Apple och Samsung en match om tronen på mobilmarknaden.

Sedan vänder det.

Miljardkravet mot Sverige

21 januari kom beskedet att teknikbolaget stämmer den svenska staten i den internationella skiljedomstolen International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID.

Orsaken till stämningen uppges vara ett investeringsskyddsavtal mellan Sverige och Kina, ett avtal som i sin tur regleras av ICSID.

Skadeståndskravet fick många att höja på ögonbrynen – Huawei vill ha minst 5,2 miljarder kronor i kompensation för att ha stängts ute från 5g-näten i Sverige.

”Svenska myndigheters beslut att diskriminera Huawei, och ute stänga oss från 5g-utrullningen, har orsakat betydande skada på Huaweis investeringar i Sverige. Huawei har försökt att föra en dialog med Sverige. Ställd inför Sveriges ovilja att hitta en lösning, bestämde sig Huawei för att vända sig till internationell skiljedomstol för att lösa tvisten och söka ersättning för Sveriges otillbörliga handlingar”, skriver Huawei Technologies i en kommentar till Ny Teknik.

Stämningsansökan är ovanlig – möjligen den första i sitt slag.

– Det är såvitt jag vet första gången som ett sådant här ärende kommer så långt att det har getts in en ansökan mot svenska staten vid ICSID, säger Anna Falk, byrå chef vid Justitiekanslern, till Ny Teknik.

I en intervju med Ny Teknik gjorde analytikern Hosuk Lee Makiyama bedömningen att Huaweis stämning av Sverige kan tyda på att bolaget redan ser den svenska marknaden som förlorad.

– Man ber aldrig om kompensation om man tror att man ska få stanna kvar på marknaden, sa Hosuk Lee-Makiyama.

Hosuk Lee-Makiyama, handelsjurist, expert på EU:s relation med Fjärran Östern samt chef för tankesmedjan ECIPE.  Foto: Pressbild

Men till Ny Teknik ger Huawei ett annat besked.

Kampen om svenska 5g-näten

Under våren 2019 haglar spionanklagelserna mot Huawei, samtidigt som USA i maj inför en handelsblockad som innebär att amerikanska techbolag måste sluta samarbeta med Huawei.

Det slår hårt framför allt mot företagets smartphone-affär, efter som de inte längre får sälja telefoner med Google-tjänster ombord. Sommaren 2019 kommer nästa kalldusch för Huawei. Då presenterar den svenska regeringen en ändring i lagen om elektronisk kommunikation (LEK) som bland annat innebär att Post- och tele styrelsen, PTS, måste ”beakta Sveriges säkerhet vid tilldelning av tillstånd att använda radiosändare”.

Bakgrunden till den nya lagen är att Säkerhetspolisen, Säpo, anser att Kina bedriver omfattande cyberspionage mot Sverige och svenska intressen – samt att Huawei anses stå under kinesiska lagar som kan kräva att företaget bistår med kinesisk underrättelseverksamhet.

Lagförslaget gick igenom den 1 januari 2020 – och datumet är noga utvalt. Det var precis strax innan PTS planerade att påbörja auktionen av viktiga 5g-tillstånd.

Den 20 oktober gick PTS ut med nya villkor för medverkan i auktionerna av frekvenserna 3,5 GHz och 2,3 GHz. De nya reglerna innebär i praktiken ett förbud för operatörerna att använda utrustning från Huawei och landsfränden ZTE.

Förhandling i Förvaltningsrätten i april 2021 om Post och telestyrelsen, PTS, hade rätt att stänga ute telekomjätten Huawei från de svenska 5g-näten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Över en natt stängs Huawei ut från den gryende 5g-marknaden i Sverige. Kenneth Fredriksen, ansvarig för den nordiska och baltiska marknaden på Huawei, beskriver beskedet från PTS som chockartat:

– Processen som fanns med operatörerna och PTS var bra fram till i oktober 2020. Då vändes allt upp och ner. Det var särskilt överraskande att just det här skedde i Sverige, som är landet med kanske den tyngsta kompetensen inom telekom i EU, säger han till Ny Teknik.

Kenneth Fredriksen ger ett samlat och fokuserat intryck när Ny Teknik intervjuar honom via videolänk. Han är propert men ledigt klädd i en ljusblå skjorta, och sitter i ett avskalat mötesrum. I öronen har han ett par vita tråd lösa Huawei-hörlurar.

Kenneth Fredriksen började på det kinesiska telekombolaget för precis tio år sedan, och kom då från en topposition hos ZTE. Under Kenneth Fredriksens första sju år i bolaget gick Huawei från klarhet till klarhet, och växte rekordsnabbt på mobilmarknaden i Europa och Sverige.

Nu kämpar bolaget för sin existens i västvärlden, men vägrar ge upp drömmen om en comeback.

Huawei: Vi stannar i Sverige

Hur det än går i den pågående rättsprocessen mot PTS – där Huawei senast har överklagat till kammarrätten och samtidigt vänt sig till EU-domstolen – har den kinesiska telekomjätten inga planer på att avveckla eller omstrukturera verksamheten i Sverige, enligt Kenneth Fredriksen.

Huawei har “strax under” 600 anställda i Sverige, och av dessa är drygt 300 FoU-medarbetare, de som arbetar med forskning och utveckling, också kallat R&D (research and development).

– Sett till antalet Huawei-anställda globalt utgör vårt svenska R&D-centrum en liten del, men de bidrar med mycket proportionellt sett. Till exempel har vårt svenska kontor bidragit starkt till standarder som används inom både 4g och 5g, bland annat när det gäller tekniker som massive mimo. Nu har vi börjat jobba med att utveckla 6g bland annat här i Sverige. Så länge vi har fortsatt tillgång till rätt kompetens kommer vi att fortsätta att investera i vårt svenska R&D-centrum.

Ni satsar mycket på FoU även i Finland. Kan Finland bli mer viktigt än Sverige på sikt?

– Under de senaste åren har Huawei konsekvent legat i topp tre bland företag som satsar mest på R&D, oavsett industri. 2020 la vi mer än 20 miljarder dollar på R&D, och vi kommer att fortsätta att öka våra investeringar på marknader där vi tror att vi kan vara en del av ekosystemet. Både Sverige och Finland har fantastiska ekosystem med god tillgång på talanger och kompetens. Men en viktig faktor för alla oss internationella företag är förstås att marknaden fortsätter att vara öppen, rätt och har en stabil miljö affärsmässigt och regulatoriskt, säger Kenneth Fredriksen, och syftar på PTS-beslutet, som enligt Huawei hotar ”den fria och öppna konkurrensen i Sverige”.

Kenneth Fredriksen är ansvarig för nordiska och baltiska marknaden för Huawei. Företaget har cirka 600 anställda i Sverige, varav 300 arbetar med teknikutveckling, FoU. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Under intervjun uttrycker han gång på gång starka känslor för Sverige, men från Huawei centralt är tonen delvis annorlunda.

Å ena sidan hyllar Huawei Sverige, å andra sidan stämmer ni landet på ett mångmiljardbelopp. Hur ska vi förstå det?

– Jag ser ingen motsägelse i det. Det är två separata delar av vår organisation (Huawei Sverige och Huawei internationellt, reds anm.), och strategin kring våra R&D-investeringar är inte bara kopplade till affärsmöjligheterna på en specifik marknad. I mer än 20 år har vi uppskattat att vara en del av ett svenskt ekosystem där vi både kan dra nytta och bidra till den unika miljö som Sverige kan erbjuda. Att vi planerar att fortsätta investera i R&D i Sverige, trots vad vi menar är ett orättvist och oriktigt beslut från PTS med stor inverkan på vår verksamhet, visar på vår långsiktighet och fokus på innovation, säger Kenneth Fredriksen.

Produktraset på mobilmarknaden

Hur mycket har Huawei tappat på den svenska mobilmarknaden sedan det omtumlande året 2019? För att svara på det har analyshuset IDC tagit fram marknadsstatistik för Huawei i Sverige åt Ny Teknik.

Siffrorna visar försäljningsraset svart på vitt: Från 2019 till 2020 gick Huawei från att ha 18 till 13 procent av mobilmarknaden. I dag är teknikbolagets marknadsandel i det närmaste förintad i Sverige. Under hela 2021 hade Huawei aldrig mer än en (1) procent av marknaden för smarta mobiltelefoner, enligt IDC.

– Företagsmarknaden och till stor del också konsumenterna har övergett Huaweis mobiltelefoner, och likadant med pc, säger Martin Sundblad, analytiker på IDC.

– Vår tolkning är att det ganska tydligt beror på diskussionen kring integritet och kopplingar till den kinesiska staten, fortsätter han.

Som gensvar verkar Huawei ha övergett Sverige. Under våren släpps det nya flaggskeppet P50 Pro i ett flertal europeiska länder, men Huawei bekräftar för Ny Teknik att mobilen inte kommer till Sverige.

Även hos de svenska operatörerna ekar Huawei-sortimentet tomt bland konsumentprodukterna.

Fakta: Simon Campanello, Kalle Wiklund Källa: IDC Grafik: Jonas Askergren

Ingen av mobiloperatörerna säljer längre smarta mobiltelefoner från Huawei. Den senaste modellen som finns hos större svenska elektronikbutiker är P40 Pro – en telefon som har nästan två år på nacken.

Tre av fyra operatörer i landet säljer Huaweiroutrar för mobilt bredband – inget mer. Hos Sveriges största operatör, Telia, finns det inte ens några Huaweiroutrar längre, enbart ett fåtal modeller av trådlösa hörlurar och smarta klockor.

Konstrasten är tydlig mot hur läget var för tre år sedan, när Huawei tycktes ha all luft i världen under vingarna.

”Våren 2019 sålde vi mobiler, surfplattor, routrar, smartklockor, hörlurar, laddare och andra till behör från Huawei. I dag har vi två routrar i sortimentet”, skriver Christian Sandenskog, kategorichef på Tre, till Ny Teknik.

Två av operatörerna, Tre och Telenor, uppger dessutom att man inte kan säga om man kommer att ta in nya modeller av bredbandsroutrar från Huawei.

”Vi för alltid dialog med flertalet leverantörer för vårt bredband men har i dagsläget inte beslut i denna fråga gällande Huawei”, svarar Christian Sandenskog på Tre.

Men det finns ett område där Huawei ökar i Sverige enligt IDC, och det gäller försäljningen av serverhårdvara, även om det är från låga nivåer.

Det handlar framför allt om försäljning av lagringsenheter till datacenter.

– De har en liten men växande marknadsandel, som ökat i kraft av att de kunnat leverera även under pandemin och logistikkrisen, säger IDC-analytikern Martin Sundblad.

Hos Huawei tar man det rådande svenska marknadsläget och för säljningstappet med ro, i alla fall utåt.

– Vi har fortfarande goda relationer med alla operatörer i Sverige. Jag tror att alla var medvetna om att PTS beslut om att stänga ute oss från 5g-marknaden i Sverige inte var baserat på några fel från vår sida eller några faktiska säkerhetsrisker. Många av dem hade nog också gärna sett oss som en av deras 5g-partners. Därför kommer vi fortsätta att jobba nära de svenska operatörerna och stödja dem i digitaliseringen av Sverige inom alla områden där vi tillåts delta, säger Kenneth Fredriksen.

Huaweis flaggskeppsmodell P50 Pro lanserades i Kina i augusti 2021, men kommer inte till Sverige. Bild från Shanghai. Foto: ChinaImages

Kommer vi att få se nya Huaweitelefoner i Sverige?

– Det där har inget med den rådande situationen i Sverige att göra utan är kopplat till globala handelsrestriktioner. Den stora utmaningen är att vi har fått bygga upp ett app-ekosystem som kan leverera samma typ av användarupplevelse som när produkterna var baserade på Google Play. Men vår konsumentchef (Guo Ping, reds anm.) har sagt att vi ska tillbaka till positionen vi hade 2019. Det betyder att vi ska vara världsledande inom smartphone-området. Det är vår långsiktiga strategi.

Fram till dess att vinden vänder, om det någonsin sker, kommer Huawei i stället att fokusera sitt konsumentutbud i Sverige och Europa på andra produkter än smarta mobiltelefoner, som högtalare, skärmar, smarta klockor och andra wearables.

 – Tv kommer också. Vi har en rätt bred konsumentportfölj som i större och större grad kommer att introduceras även på den europeiska marknaden.

Finns det en väg tillbaka för Huawei?

Vägen tillbaka in i värmen är lång för Huawei. De misstänkta kopplingarna till den kinesiska staten, och anklagelser om industrispionage, har hängt över bolaget i flera år nu, och påverkat många svenska konsumenters uppfattning om Huawei.

– PTS-beslutet har varit en del i att förstöra bilden av Huawei i Sverige, det råder inga tvivel om det. Vi har funnits i Sverige i 20 år trots allt. Säkerhetspolisen och Försvarsmakten har uteslutit oss utifrån hypotetiska antaganden. I ett rättssystem ska man bli dömd för vad man har gjort, inte något man potentiellt kanske kan göra i framtiden.

Är det inte rimligt att andra myndigheter förutom PTS är med och fattar beslut om samhällskritisk infrastruktur som 5g-näten?

– Jag tycker att det är förnuftigt att göra skillnad mellan corenätverk och andra komponenter i 5g-infrastrukturen, som radioaccessnätet (radio access network, ran). Så har man gjort i många andra EU-länder. Ärligt talat hade vi redan känt att corenätverk är ett område där vi kunde stå utanför.

Kenneth Fredriksen, Huawei. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Du har lett Huawei i Sverige under den här turbulenta perioden. Hur har det känts rent personligt?

– Vad ska jag säga? Jag har jobbat hos Huawei i tio år, och var vd i Sverige under flera år då vi var väldigt framgångsrika. Vi har alltid varit “den duktiga eleven i klassen” – och sedan stängs dörren helt plötsligt. Det känns. Men jag vill inte framställa oss som ett offer. Huawei klarar sig bra. Men PTS-beslutet är inget normalt sätt att hantera säkerhetsfrågor på. Sverige kunde ta täten i digitaliseringen genom att bli först med det bästa 4g-nätet. Nu riskerar Sverige, och resten av Europa, att tappa innovationskraft i och med den tröga 5g-utrullningen.

Huawei har alltid varit långsiktigt i det man gör, enligt Kenneth Fredriksen. Och än lever förhoppningen om att de politiska vindarna kan vända, och att bolaget släpps in i värmen igen.

– Saker och ting ändrades väl digt snabbt kring 2019–2020, men läget kan förändras igen. Vi får se vad framtiden innebär för oss när det gäller 5g, men vi kommer att vara kvar i Sverige, och bidrar gärna så mycket vi kan i den fortsatta digitaliseringen.

Rättelse: I en tidigare version fick fel person titeln nordisk konsumentchef  för Huawei i ett citat. Rätt person är Guo Ping.

PTS beslut

Post- och telestyrelsens beslut från 20 oktober 2020 som uteslöt Huawei och ZTE från svenska 5g-näten:

“Nyinstallation och ny imple mentering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvens bandet 3 400–3 720 MHz får inte genomföras med produkter från leverantörerna Huawei eller ZTE. “

“Ifall befintlig infrastruktur för centrala funktioner kommer att användas för tillhandahållande av tjänster i de aktuella frekvens banden ska en avveckling av produkter (5g-teknik, reds. anm.) från Huawei och ZTE vara genomförd senast den 1 januari 2025.”

Källa: PTS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer