Lista: 10 avgörande milstolpar för operativsystemen

2019-08-29 06:12  

För över 50 år sedan såddes första fröet till operativsystemet – länken mellan människa och dator. Här listar Ny Teknik tio avgörande milstolpar som uppnåtts under resans gång.

Kalle Wiklund

Datorforskaren Margaret Hamilton
 

1969 – Apollo guidance computer, AGC

Apollo guidance computer, AGC, var styrdatorn som lotsade Apollo 11 till månen. Operativsystemet i AGC var rudimentärt, men kunde ta emot kommandon i text och tecken i realtid - ett stort steg framåt jämfört med samtida hålkortsdatorer.

Hela program­koden till AGC, som skrevs under ledning av datorforskaren Margaret Hamilton, som syns på bilden ovan.

Xerox Alto.

1973 – Xerox Alto

Xerox Alto tog operativsystemet ett steg längre, och blev också först med att ha mus och ett grafiskt användargränssnitt. Alto-datorn blev snabbt välkänd i Silicon Valley, men användes bara internt på Xerox samt av forskare på universitet.

1973 – Unix

Unix, världens första generella operativsystem, lanseras. Unix programmerades på ett högnivåspråk och kunde därför användas på datorer från olika tillverkare - något som var helt unikt då. I dag återfinns Unix vanligen på servrar, har också inspirerat andra operativsystem som Linux och Mac OS.På bild, datorforskarna Ken Thompson (sittande) och och Dennis Ritchie.

1981 – MS-dos

Släppet av MS-dos blev starten på en ny era för Microsoft. MS-dos var skrivet för diskbaserade persondatorer med Intels x86-mikro-processorer - vilket låg helt rätt i tiden. Genom att licensiera dos till IBM, som sålde det som PC-dos, lyckades Microsoft nå ut till den snabbväxande hemmadatormarknaden. Under 80-talet blev MS-dos ett av världens mest spridda operativsystem.

1984 – GNU

Det fria operativsystemet GNU föds ur frustration. Programmeraren Richard Stallman ville skapa ett alternativ till stängd mjukvara, som han ansåg begränsade användarnas rättigheter. Resultatet blev ett Unix-liknande operativ-system med öppen källkod som alla kunde sprida och modifiera helt fritt. 35 år senare är öppen källkod en vedertagen del av utvecklarvärlden.

Apples första operativsystem, System 1.

1984 – System 1

System 1 blir Apples första operativsystem för Macintosh. Det grafiska användargränssnittet innehöll flera snillrika funktioner som lever kvar i moderna operativsystem. Exempel på det är rullgardinsmenyn, filhanteraren Finder och skrivbordsmetaforen - vilket Systems 1 förvisso inte var först med, men hjälpte till att popularisera.

Windows 1.0.

1985 – Windows 1.0

Microsofts svar på System 1 blir Windows 1.0.  Användargränssnittet var grafiskt, precis som i System 1. En juridisk konflikt med Apple hindrade dock Microsoft från att exempelvis ha en soptunna på skrivbordet. För att kunna använda Windows var man också tvungen att först starta datorn i dos. Trots sina brister blev Windows 1.0 en viktig milstolpe.

1991 – Linux

Datorvärlden förändras för evigt när 21-åriga studenten Linus Torvalds i Helsingfors lägger ut den fria källkoden till Linux på nätet, med en inbjudan till alla att komma med modifieringar. I dag har det Unix-kompatibla Linux blivit ett av världens tre viktigaste operativsystem, och körs på allt från telefoner till stordatorer och servrar.

2001 – Symbian

Under tidigt 00-tal förändrade Symbian hur vi använder mobilen. Operativsystemets hjärta utgjordes av en mikrokärna, anpassad för att köras med små resurser, och ett grafiskt användargränssnitt. En av de mest kända versionerna är Series 60, som kördes på Nokias avancerade modeller. Men operativsystemet användes också av Sony Ericsson och Motorola, bland andra.

2007 – Android och Ios

Google och Apple ritade om kartan för vad vi förväntar oss av moderna gränssnitt. Smarta mobiler fanns redan då, men de gestbaserade operativsystemen Android och Ios blev snabbt dominerande - och snart hade stora delar av västvärlden lärt sig att svajpa till höger och vänster. Kärnan i Ios har ett Unix-ursprung, medan Android är Linux-baserat.

2019 – Harmony OS och Googles Fuschsia

När allt fler enheter ska kopplas upp och kopplas ihop räcker dagens operativsystem inte längre till. Harmony OS från Huawei och Fuchsia från Google är en helt ny generation operativsystem som byggts från grunden för att kunna köras både på fullfjädrade datorer och minimala inbäddade system i sakernas internet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer