Genombrottet är nära – men när kan vi äta glass av odlad mammutmjölk?

Efter odlat kött – nu kommer labbodlad mjölk. Vi kan i teorin “mjölka” vilket djur som helst, så länge vi känner till dess genetiska kod, skriver Torill Kornfeldt.

Publicerad

Det är nio år sedan den första hamburgaren av odlat kött serverades i London, tillsammans med spekulationer om att den skulle finnas på marknaden “om ungefär tio år”. Även om odlad biff, kyckling och fisk hela tiden kryper närmare något som är inom räckhåll för vanliga konsumenter så sker den riktiga revolutionen just nu lite vid sidan av drömmen om blodiga biffar. 

För i stället för kött har labbodlad mjölk börjat flyta i en allt stridare ström. Högst uppe i skummet på den vita vågen finns företaget Perfect Day (döpt efter Lou Reed-låten) som redan lanserat en ko-fri glass och vars variant på mjölk testas i ett antal Starbucks.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här