Xylophane: Bioplast stoppar syret

2006-01-24 23:00  
Hon skapade en barriär

Förpackningsföretaget i Göteborg har utvecklat en ny, miljövänlig plast som skyddar maten från att bli dålig.

Ett "bortglömt" ämne som visar sig ha unika egenskaper. Det är grunden till Chalmers-avknoppningen Xylophane, som har utvecklat en ny, miljövänlig plast för matförpackningar.

- Den går till och med att äta, säger Maria Gröndahl och visar en bit av den lätt brunfärgade plastfilmen.

Den är tillverkad på labbet på institutionen för polymerteknologi på Chalmers. I fem år har Maria Gröndahl forskat på egenskaperna hos xylan, något som resulterat i både doktorshatt och inlämnad patentansökning.

Xylan tillhör en grupp ämnen som kallas hemicellulosa, en av de vanligaste kolhydraterna i naturen och som finns i restprodukter från skogs- och lantbruk.

Det var när Maria Gröndahl med hjälp av olika tillsatser gjorde en film av materialet som hon upptäckte att den var en utmärkt barriär mot syre. Lika bra som de oljebaserade filmer, till exempel EVOH (etenvinylalkohol) som förpackningsindustrin använder för att skydda matvaror från att bli dåliga. En annan vanlig syrgasbarriär är aluminiumskikt. Känsliga mot syre är till exempel juice, kaffe, choklad och chips.Krävs storskalig tillverkningFlera barriärer på gångHela artikelserien: www.nyteknik.se/tillvaxtforetag

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt