Vattenvirvlaren från Malmö vann årets cleantechpris

2009-09-30 08:30  

Tjugofem nordiska cleantechföretag tävlade i går om utmärkelsen Cleantech Company of the Year Award. Vinnaren blev "vattenvirvlarföretaget" Watreco i Malmö.

- Det var en jämn match mellan de mest intressanta företagen, men juryn var helt enig om vinnaren. Vi föll bland annat för att Watreco snabbt fått ut tillämpningar av sin teknik och skapat ett kassaflöde i företaget.

Det säger General Electrics Sverige-vd Hans Enocsson till Ny Teknik.

- Vi gillar företag som inte bara ropar efter pengar, säger han.

Föroreningarna virvlas bort
Watreco har utvecklat en virvelgenerator som gör att föroreningar och de mikrosmå luftbubblor som alltid finns i vatten sugs in i ett vakuum i centrum av virveln.

Föroreningarna tas enkelt bort och ut kommer avluftat och rent vatten.

Watrecos första tillämpning av sin virvelgenerator är för ishallar. Produkten heter Realice och kostar 16 000 euro. Den ger hårdare och tunnare is och sparar därmed energi.

Man har redan sålt 16 stycken till ishallar i både Europa och Nordamerika.

Enligt Mats Eliasson betalar sig investeringen på 1,5 år genom minskad energiåtgång, bland annat för att man kan minska islagrets tjocklek med 1 centimeter.

Snabbare bevattning av golfbanor
En annan produkt som också redan har hittat sina kunder är gräsbevattnaren Greentech.

Den används på golfbanor och kortar bevattningstiden genom att virvergeneratorn tar bort ytspänningen i vattnet som då sugs upp snabbare av gräsmattan. I vanliga fall tillsätter man kemikalier för att minska vattnets ytspännig.

- Vi kan förkorta bevattningstiden med hälften, säger Mats Eliasson.

Söker pengar till avsaltare
- Men det som vi ”pitchade” för på Cleantech Venture Day i går var vår kommande avsaltningsgenerator. Marknaden för avsaltningsteknik är stor och växer med 25 procent om året, säger Watrecos vd Mats Eliasson till Ny Teknik på onsdagsmorgonen.

För att ställa avsaltningsprojektet på egna ben söker Watreco 40 miljoner kronor i riskkapital.

- Avsaltning och bevattning är de två stora, växande områdena för vår patenterade och varumärkesskyddade Vortex Process Technology, säger Mats Eliasson.

Bluff, säger kritikerna
Vattenvirvlare är något som ifrågasätts från vetenskapligt håll eftersom ingen tillverkare hittills kunnat redovisa vetenskapligt belagda laboratorieförsök.

– Det här är områden där man helt enkelt ska göra laboratorieexperiment. Ett bra kontrollerat laboratorieexperiment skulle ganska snart visa om det fungerar. Det borde ju företaget kunna bekosta.

Det säger Hanno Essén, ordförande för organisationen Vetenskap och folkbildning, som kritiskt vill sätta kontroversiella ämnen i vetenskapligt ljus. Han är även forskare i mekanik vid KTH.

Ny Teknik intervjuade honom i januari i årefter en artikel om Watreco på Nyteknik.se.

- Jag förstår ju att de som sysslar med skridskois har svårt att stå emot sånt här. Det är lätt att bli lurad. Och de som säljer grejerna har kanske lurat sig själva, då blir det ju ännu svårare att genomskådaa, sade Hanno Essén.

Cleantech Venture Day

Här är de25 företag som fick chansen att visa upp sig för riskkapitalet på Cleantech Venture Day den 29 september 2009 på Kistamässan.

Absolicon Solar Concentrator, Sverige
Altim Eco Recycling, Sverige
Applied Nano Surfaces, Sverige

Bioprocess Control, Sverige
Biowaz, Norge
Cortus, Sverige

Danfoss AquaZ, Danmark
Energytower, Sverige
Entrans, Sverige

Langlee Wave Power, Norge
Fionia Lighting, Danmark
Flexiclean, Sweden

Gtherm, Sverige
Hydra Tidal, Norge
Neo Power, Norge

NLAB Solar, Sverige
Picoterm, Sverige
Predect, Sverige

SEEC, Sverige
Solarus, Sverige
Suntrica, Finland

Terranol, Danmark
Watreco, Sverige
Wave Energy, Norge

Wertical Wind, Sverige

Fyra personer i juryn

Juryn för Cleantech Company of the Year Award bestod fyra personer:

Tomas Nygren, Innovationsbron

Christopher Vargas, Cleantech Circle

Hans Enocsson, General Electric

Malin Nordgren, Ikea Greentech

Motiveringen lyder:

”The winning company is optimizing the use of a scarce resource with multiple application addressing major future needs while saving energy. The solution has proven customer demand – the winner is Watreco.”

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt