USA avrustar med svensk teknik

2010-05-21 08:56  
Stridsgasgranat

Kristinehamnsföretaget Dynasafe hjälper USAs armé att avrusta. Gigantiska lager av stridsgasammunition från förra seklet ska förstöras senast 2012, enligt en FN-konvention.

- Det finns fortfarande stora lager av stridsgasammunition i världen, säger Dynasafes vd, Jörgen Björkman.

- Intresset har ökat för vår teknik, och vi har många offertförfrågningar.

Sannolikt hinner inte amerikanerna förstöra alla sina lager av senapsgas till 2012. Men den egenkonstruerade destruktionsanläggning från det värmländska företaget ska underlätta arbetet.

Runt hundra miljoner kronor kostar de tiotalet containrar med innehåll, som hopskruvade bildar den mobila destruktionsanläggningen. Just nu provkörs anläggningen i Kristinehamn inför leveransen till USA. Efter sommaren kommer den att stå vid amerikanska arméns avfallsanläggning i Alabama, där allehanda typer av ammunition desarmeras och skrotas. Därefter ska den kunna transporteras till ammunitionslager runt om i USA.

Fördelen med Dynasafes destruktionsläggning är, enligt amerikanarna, att den är enkel och billig att använda av få personer. Och den kräver ingen demontering och sprängning av granaterna.

Hela, oöppnade ammunitionslådor stoppas in i ena änden av anläggningen. Temperaturen i destruktionskammaren höjs till drygt femhundra grader, varvid såväl de kemiska stridmedlen samt driv och sprängladdningar brinner upp eller exploderar.

Gaserna går vidare till en efterbrännkammare där gifterna sönderdelas och bränns upp. Rökgaserna renas därefter och släpps ut i luften. Ur en annan del av anläggningen kommer det rena skrotet.

Ingenjörföretaget Dynasafe bildades 1991 ur Bofors, och säljer explosionsskydd och detonationskammare till såväl civila som militära köpare. Var eller vartannat år leverera företaget större destruktionsanläggning för gamla vapen. Japan och Kina har tidigare köpt anläggningar för att ta hand om dumpade gasgranater från andra världskriget. Likaså har Tyskland köpt en. Nu offereras en anläggning till Frankrike för att ta hand om de cirka tusen blindgångare som hittas varje år.

- Leveransen till USA är en del av det amerikanska destruktionsprogrammet för gamma lagrad ammunition, säger Jörgen Björkman.

Anders Wallerius

Mer om: Destruering Vapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt