Tyska riskkapitaljätten GFC letar efter nya tech-stjärnor i Sverige

2019-09-23 16:58  
Letar tech-talang i Sverige. Philippe Klintefelt Collet är nybliven Nordenchef för riskkapitaljätten Global Founders Capital, som precis har öppnat ett kontor i Stockholm. Foto: Press

De har redan investerat i Facebook, Zalando och Slack. Nu inleder Global Founders Capital, GFC, jakten efter lovande teknikbolag i Norden.

I dagarna har tyska Global Founders Capital (GFC) öppnat kontor i Stockholm. Riskkapitalbolaget är en av de största spelarna i Europa, med motsvarande närmare elva miljarder kronor i sin fond.

Investeringarna i bolag som Linkedin, Facebook och Delivery Hero gjorde GFC snabbt till ett namn i startup-kretsar. Sedan starten 2013 har GFC etablerat sig i Centraleuropa, USA och Asien. Nu letar bolaget efter nya investeringsobjekt i Norden.

Stänger ny miljardfond

Parallellt med etableringen i Stockholm håller bolaget också på att stänga en ny investeringsfond, även den med en miljard euro i kapital, skriver Di Digital.

-Vi blir den största VC-fonden med kontor i Norden, säger Philippe Klintefelt Collet, partner och nybliven Nordenchef hos GFC, till sajten.

Läs mer: Karta: Här finns Sveriges mest lovande startups – vinnarna på 33-listan 2019

Enligt Philippe Klintefelt Collet går GFC gärna in tidigt som investerare, exempelvis i sådd- och a-rundor. Men han poängterar att bolaget har råd att fortsätta satsa pengar hela vägen till en börsnotering - eller försäljning.

"Kan satsa betydande summor"

Stockholm har pekats ut som en av världens mest intressanta startup-städer av förståsigpåare. Men Philippe Klintefelt Collet vill inte peka ut några nordiska städer eller investeringsområden som särskilt intressanta för GFC.

-Vi har inte några förbestämda mål för hur mycket vi ska investera i särskilda regioner. Möter vi rätt bolag och grundarteam här så har vi alla möjligheter att investera betydande summor, säger han.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt