Två 33-bolag tävlar om miljoner till uppskalning

2018-08-02 16:14  
Marcus Ljungblad, medgrundare av Minut, och Joakim Sundberg, vd Baffin Bay Networks. Foto: Minut/Baffin Bay Networks

Två svenska bolag är finalister i en europeisk innovationstävling, med miljoner i potten. Båda tog sig in på 33-listan i år.

European Institute for innovation and technology (EIT) försöker varje år identifierar de bästa "digitala deeptech-innovationerna". De ska bygga på "komplexa banbrytande lösningar som bygger på unika och differentierade vetenskapliga eller tekniska framsteg och som driver fram den digitala omvandlingen", som det beskrivs i ett pressmeddelande.

25 bolag har nu valts ut till finalen i oktober där de kommer att få pitcha sin idé inför en internationell jury. De två bästa företagen i fem olika kategorier får 12 månader var i EIT:s digitala accelerator för att skala upp sin affärsidé. Det bästa företaget i respektive kategori vinner dessutom en halv miljon kronor i kontanter.

Två svenska bolag finns bland finalisterna. Och båda tog sig i år in på Ny Tekniks och Affärsvärldens prestigefyllda 33-listan.

Stockholmsbaserade Baffin Bay Networks kan stoppa överbelastningsattacker med hög precision och har redan skaffat sig tunga kunder, till exempel Skatteverket och Bonnier News. Nyligen tog företaget in nästan 58 miljoner kronor i färskt kapital.

Malmöbaserade Minut utvecklar ett smart hemlarm ursprungligen designat för Airbnb-värdar och tänkt att inte inkräkta för mycket på gästernas integritet. Produkten ser ut som en brandvarnare men består av sensorer för temperatur, luftfuktighet, lufttryck, ljus, ljud och rörelse. Det kan exempelvis reagera på höga ljudnivåer och sönderslagna fönsterrutor.

Finalen äger rum i Bryssel i oktober.

Johan Kristensson

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt