Tracy kopplar upp hunden mot nätet

2016-06-07 06:00  

Med ett uppkopplat halsband ska hussar och mattar förstå sina fyrfota vänner bättre. Det är idén bakom rörelsemätaren Tracy som nu lanseras av ett svenskt företag med samma namn.

För några år sedan sprang Artan Mansouris flickväns hund bort. Då fick han idén till ett uppkopplat hundhalsband för att kunna spåra försvunna hundar.

Nu, fem år senare, har tekniken hunnit ikapp hans vision för ett smart hundhalsband som förutom att hålla reda på var hunden är också håller koll på djurets hälsa.

– Till skillnad från ett vanligt aktivitetsarmband så lär sig Tracy om hur din hund rör sig och vi samlar in data som kan användas för att till exempel upptäcka sjukdomar i förtid, säger Artan Mansouri.

Företaget Tracy består bara av honom. För att ta fram produkten har han använt ett nätverk av personer som hjälpt till med olika delar av arbetet. Själva hårdvaran som fästs på halsbandet kommer från Imagimob och Wittra, två andra svenska startup-företag som arbetar med en smart rörelsesensor respektive en Internet of Things-lösning för att spåra till exempel varor eller bilar.

Imagimobs rörelsesensor levererar data om hur hunden rör sig.

– Sedan översätter vi den datan till hur många kalorier hunden förbrukat och ger tips till ägaren om hur hunden ska kunna må bättre, säger Artan Mansouri.

För att hålla koll på var hunden är använder Tracy en modul från Wittra med inbyggd gps och trådlös uppkoppling. För att spara batteri (halsbandet ska klara sex månader på en laddning) så använder Artan Mansouri inte mobilnätet för att skicka information. I stället får varje användare en basstation som kan kommunicera med halsbandet.

Alla halsband som säljs kan kommunicera med alla basstationer och på det sättet vill Tracy bygga ett eget IoT-nät som på sikt kan koppla upp även andra produkter.

– Nästa steg är att ta fram uppkopplade kläder, säger Artan Mansouri.

Att ta hundägare till hjälp för att bygga ett nät för uppkopplade prylar låter som en ovanlig strategi för ett företag. Men Tracys halsband fungerar också tillsammans med övriga Wittrakunders basstationer och med IoT-nät från Sigfox som nu byggs ut i flera städer i Europa.

När Artan Mansouri lanserade Tracy på folkfinansieringssajten Indiegogo häromdagen tog det bara några timmar att få ihop tillräckligt med pengar för att finansiera produktionsstart för Tracy. Målet är att den ska nå de första kunderna i oktober.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Jonas Ryberg

Mer om: uppkopplad Hund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt