Tink tar in halv miljard – ska expandera till 11 länder

2019-02-07 15:30  

Den svenska ekonomitjänsten Tink har säkrat över 580 miljoner kronor i en ny investering. Nu ska fintech-bolaget erövra Europa.

Stockholmsbolaget Tink grundades 2012 och blev snabbt uppmärksammat för sin tjänst som hjälper privatpersoner att få en överblick av sin ekonomi. Det görs via en app som hämtar och sammanställer data från användarnas banker.

Några år efter starten gick Tink från att vara en renodlad privatekonomitjänst, tilll att börja licensiera sin teknik till andra banker och företag. Det handlar dels om att erbjuda infrastruktur för att kunna hämta data från annat håll, dels om att bygga tjänster som liknar den som Tink-appen erbjuder. På kundlistan finns bland annat Nordea, Klarna och Nordnet i Sverige, samt BNP Paribas och ABN Amro utomlands.

Läs mer: Spotify chockar analytikerna – gör miljardvinst

Nu har Tink precis avslutat en ny finanseringsrunda på 56 miljoner euro, vilket motsvarar 583 miljoner kronor. Kapitalrundan leds av Venture Partners, ett New York-baserat riskkapitalbolag. Två andra nya ägare som har stigit in i bolaget är Christian Clausen, tidigare vd för Nordea, och Nikolaj Storonskij, som har grundat det brittiska fintech-bolaget Revolut. Även befintliga ägare som SEB, Nordea Venture och ABN Amro har satsat mer pengar i Tink.

Tink: Ska fördubbla personalstyrkan

Med den nya investeringen i ryggen har Tink fyllt sin krigskassa inför en stor expansion i Europa. Bolaget finns redan i nio länder, däribland Sverige, Storbritannien och Tyskland. Under 2019 är målet att rulla ut verksamheten i elva nya marknader.

– Den här finanseringsrundan gör det möjligt för oss att snabba på vår expansion i Europa, samt att fortsätta investera i utvecklingen av våra datatjänster, säger Daniel Kjellén, Tinks vd och medgrundare, till sajten Tech Crunch.

Läs mer: Svenska Sony-avhopparnas hajpade klockbolag Anima i konkurs

Fokus för Tink kommer att ligga på nå ut till så väl stora banker som enskilda utvecklare, säger Kjellén till Tech Crunch. Till sin hjälp har han och medgrundaren Fredrik Hedberg 150 anställda i Stockholm och på ett nyöppnat kontor i London.

Under 2019 planerar Tink dessutom att öka antalet anställda till 300 personer, samt öppna fyra nya kontor i Europa.

Kalle Wiklund

Mer om: Fintech Tink

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt