Sveriges bästa idé: turbin i vattenledningen

2015-06-11 12:11  

En liten turbin i vattenledningen hjälper kommuner att hitta dyra läckor. Konceptet kammar hem vinsten årets Venture Cup.

Aqua Robur i Göteborg utsågs till årets bästa affärsidé vid Venture-Cup-finalen i Stockholm på onsdagskvällen. Vinnarna har utvecklat en mikroturbin som genererar ström till mätutrustning som kan hitta läckage i vattenledningsnät.

- Cirka 20 procent av allt dricksvatten som renas och pumpas ut i ledningarna når aldrig konsumenterna. Det rör sig om miljardbelopp som går till spillo, säger Niklas Johansson på Aqua Robur.

Han berättar att kommunerna gör stora investeringar för att installera flödesmätare i näten för att hitta ledningsskador. Ju tätare mätarna placeras, desto noggrannare kan läckorna lokaliseras. Problemet är att varje mätare behöver strömförsörjning. Att gräva upp gator för att dra elledningar är dyrt, och batterier måste bytas med jämna mellanrum. Aqua Robur löser problemet med en liten turbin som utvinner el ur vattenflödet.

Kravet på turbinen skiljer sig från traditionella vattenkraftturbiner som ska producera så mycket el som möjligt. Aqua Robur-turbinen har en väldigt låg effekt: mellan 1 och 100 Watt. Den ska enbart producera den elmängd som behövs för mätutrustningen, och i övrigt ska den påverka flödet så lite som möjligt. Den måste också klara att vattenflödet i ledningarna varierar kraftigt över dygnet.

- Vi har testat en prototyp under våren i samarbete med Göteborgs stad med gott resultat. I höst startar vi bredare fälttester med nästa generations prototyp, säger Niklas Johansson.

Han är en av tre studenter vid Chalmers entreprenörskola som driver Aqua Robur-projektet. Under året siktar de på att starta ett bolag för att ta tekniken till marknaden. Prislappen på turbinen avslöjas inte. Men enligt Aqua Robur blir det billigare än dagens lösningar med fasta elanslutningar eller batterier.

Så här motiverar juryn beslutet "Priset går till en innovativ och enormt cool idé med både kortsiktig och långsiktig marknadspotential. Teamet har en lösning som kan minska resursslöseri världen över. Detta tillsammans med det faktum att produkten kan appliceras på en rad andra områden gör att jury vill ge totalpriset i Venture Cup till just detta bidrag."

Förutom totalvinnaren utser Venture Cup vinnare i ytterligare fyra tävlingskategorier, varav Aqua Robur vann i klassen Miljö och energi. Här är segrarna i de övriga tre kategorierna

  • I Life science och teknik vann Ortrud Medical som utvecklar ett stasband som gör det lättare att sticka patienter i vården.
  • I Människa och samhälle vann Fixcandle med ett ljusfix som fixerar ostadiga stearinljuset i ljushållare eller på brandtåliga ytor.
  • I Webb, mjukvara och media vann Workaround, en sajt för att boka plats i kontorslokaler och bara betala för den tid man använder.

Venture Cup-tävlingen startades 1998 av McKinsey. I årets upplaga av tävlingen lämnades lämnades över 700 affärsidéer in.

 

Se prototypen här:Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Turbin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt