Sverige vinner NM i cleantech

2012-02-06 09:54  

Av de 25 mest lovande unga miljöteknikbolagen i Norden är tio svenska. Det anser i alla fall den 60-hövdade juryn i tävlingen Nordic Cleantech Open.

Tävlingen anordnas av Cleantech Scandinavia, som är ett nätverk av riskkapitalbolag, energiföretag och andra industriföretag som har intresse för ny miljöteknik och ny energiteknik.

I år lämnade 97 företag från de fyra nordiska länderna Sverige, Norge, Finland och Danmark in ansökningar om att få bli bedömda av den professionella juryn på 60 personer från riskkapitalbranschen och från stora industriföretag som Eon, Fortum, Basf, 3M, Skanska, Tyrens, Metso, Stora Enso, Veolia, Maersk, Grundfors och Siemens.

Juryns uppgift var att välja ut 25 företag som har de bästa idéerna och produkterna för framtiden och som får tävla i finalen på Cleantech Venture Day i Lahti i Finland i april.

Då ska vinnaren utses av besökare från hela världen. Till förra årets final kom över 50 investerare, 80 miljöteknikföretag och ett tjugotal industriföretag, skriver Cleantech Scandinavia i ett pressmeddelande på måndagen.

Av de 25 finalisterna är tio från Sverige, åtta från Norge, fem från Norge och två från Danmark.

Det svenska företagen är Cellfab, Centri Clean Systems, Ekobalans Fenix, Lunavation, Neozeo, Orexplore, Reform Tech, Tomologic, Vasasensor och Zeroemission.

Se hela listan med länkar till företagen här.

Relaterade dokument

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt