Svenskt företag kan förändra världen

2006-12-12 23:00  

Climatewell i Hägersten i södra Stockholm är det enda svenska företag som finns med bland 2007 års teknikpionjärer, utsedda av World Economic Forum.

Organisationen utser varje år mellan 30 och 50 innovativa teknikföretag i världen med potential att förändra såväl samhälle som affärsliv.

På listan för 2007 finns 47 företag, varav mer än hälften från USA. It-företagen dominerar, men hack i häl följer den heta energibranschen dit Climatewell hör.

Det svenska företaget prisas för sin teknik som bygger på att lagra energi från solfångare i salt. Energin kan sedan tas ut igen genom att saltet blandas med vatten och användas för att antingen värma eller kyla.

Företaget bildades 2001 när entreprenören Göran Bolin slog samman sitt bolag Solsam Sunergy med uppfinnaren Ray Olssons företag Suncool. I april i år gick det spanska investmentbolaget Ultisun in med 100 miljoner kronor i Climatewell. I Spanien byggs 700 000 bostäder om året som behöver värme på vintern och luftkonditionering på sommaren.

World Economic Forum har sedan 2000 utsett totalt 352 teknikpionjärer. Bara två är från Sverige. Förra året fick telekomföretaget Transmode utmärkelsen. Och precis som Climatewell är Transmode placerat i Hägersten.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt