Svenskt betalbolag laddat med ai köps för 14 miljarder

2017-07-20 15:05  
Johan Tjärnberg, vd och grundare för Bambora. Foto: Bambora

Bambora använder artificiell intelligens för att automatiskt mata in kreditkortsuppgifter åt e-shoppare. Nu köps företaget upp av franska Ingenico Group.

Smarta mobiltelefoner blir en allt viktigare försäljningskanal för e-handlare. Samtidigt är det bara 16 procent av alla kunder som har lagt till en vara i en digital varukorg som sedan slutför köpet i sin mobiltelefon, visar en undersökning från Adobe. Motsvarande siffra för konsumenter som e-handlar via datorer ligger på cirka 25 procent.

Det svenska företaget Bambora har ringat in vad man anser är en viktig orsak till att köpkonverteringen är lägre på mobilen: Det är besvärligare att fylla i sina kreditkortsuppgifter på en pekskärm än att göra det på en dator.

För att lösa problemet har Bambora tagit fram en teknik för att kunna skanna kreditkort med hjälp av mobiltelefonens kamera. Tillsammans med svenska produktstudion Bontouch har man utvecklat en kortinläsningsmotor som använder artificiell intelligens, ai, för att läsa in, tolka och sedan placera informationen kreditkort i rätt fält på betalsidan.

Lösningen bygger på ai-metoden djupinlärning. Det är ett nytt område inom maskininlärning där neurala nätverk används för att läsa in och analysera information från bilder i flera lager. 

Dessa lager kan sedan samverka för att skapa ett sammanhang i olika bilder – som att se skillnad på vilken information från ett kreditkort som systemet ska ta hänsyn till och vilken det ska förkasta.

Bambora har hittills ägts av riskkapitalbolaget Nordic Capital. Men nu står det klart att företaget säljs till den franska betalaktören Ingenico Group. Priset: 1,5 miljarder euro, vilket motsvarar drygt 14 miljarder kronor.

Grundaren och vd Johan Tjärnberg stannar hos Bambora efter köpet. Det samma gäller företagets nuvarande ledning. Även varumärket Bambora kommer att leva kvar.

– Det är ganska ofattbart att vi har lyckats bygga upp det här bolaget på tre år. Det visar sig också i det pris och värde som köparen ser i oss, säger Johan Tjärnberg til Di Digital.

Ingenico Groups köp av Bambora förväntas bli klart under årets fjärde kvartal.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt