Svenska tränings-startupen Racefox får 25 miljoner från EU

2019-01-30 13:45  
Racefox teknik följer skidåkaren eller löparen i realtid. Foto: Racefox

EU har åter igen öppnat plånboken för forskning och innovation i Europa. En av de stora vinnarna är svenska Racefox, som får 25 miljoner kronor i EU-bidrag.

I slutet av 2013 öppnade EU:s innovationsprogram Horizon 2020. Fram till år 2020 ska EU betala ut 800 miljarder kronor som ska satsas på forskning och innovation.

Av denna stora summa ska runt 300 miljoner av kronor gå till svenska uppstartsbolag varje år. Nu står det klart vilka svenska startup-företag som får en del av den innovationskakan under 2019.

Den stora vinnaren är Stockholmsbaserade Racefox, som får sammanlagt 25 miljoner kronor i EU-bidrag. Totalt 19 miljoner kronor kommer från Horizon 2020-fonden.

Läs mer: Sökes: Sveriges hetaste unga tech-bolag

– Det känns helt fantastiskt. Sådant här gör att man blir EU-vän, om man inte var det tidigare. Bidraget från EU innebär att vi kan få en stabilitet i intäkter utan att behöva vända sig till venturekapital-bolag, säger Magnus Jonsson, vd för Racefox.

Racefox har varit på 33-listan tre gånger

Bolaget, som har varit med på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan tre gånger, utvecklar en digital träningstjänst för skidåkare och löpare. En sensor som fästs på atletens bröstkorg samlar in rörelsedata, som sedan analyseras för att dra slutsatser om exempelvis stegisättning eller stakning. Dataanalysen används sedan av en virtuell realtids-coach som ger tips om hur användarna ska kunna nå sina träningsmål.

Totalt sökte 2 000 europeiska bolag pengar från EU:s innovationsfond. Av dessa gick 120 bolag vidare i ansökningsprocessen – och till sist blev 60 företag tilldelade finansiering. Racefox har sökt bidrag från Horizon 2020-fonden utan att få stöd. Magnus Jonsson beskriver ansökningsprocessen som ”omfattande”.

Läs mer: Mer e-handel, mindre utsläpp? Deras fraktcyklar kan vara lösningen

I det sista av flertalet steg fick Racefox åka till Bryssel inför en jury bestående av personer från venturekapital-bolag runt om i Europa. Där fick Magnus Jonsson fick tio minuter på sig att sälja in Racefox till juryn.

– Det är klart att det är nervöst, men vi vet vårt värde. Under 2018 har vi haft en användartillväxt på över 10 procent på månadsbasis. I år kommer vi att ta steget till att bli ett renodlat mjukvarubolag. Kärnvärdet är vår rörelseanalys. Fram till nu har vi tillverkat vår egen hårdvara, men i år kommer vi fokusera på att bli ett renodlat mjukvarubolag.

Läs mer: Miljonregn över svenska 3d-bolaget Wematter: ”Vill utmana industrin”

Målet nu är att istället få till partnerskap med andra hårdvarutillverkare. Det skulle innebära att Racefoxs digitala tjänst på sikt ska gå att använda tillsammans med kroppsburna sensorer som andra bygger och säljer.

– Vi har långt framskridna samtal kring två partnerskap, men inget är klart i nuläget. Vår tjänst bygger dels på rörelsedata som samlas in via accelerometer, dels på ai-teknik som sedan analyserar datan. Det gör att eventuella partners bara behöver slå på accelerometern i prylen för att den ska fungera med vår teknik. Det gör i sin tur att vi har stora möjligheter att skala upp verksamheten på mjukvarufronten, vilket jag tror påverkade EU:s beslut att ge oss pengarna.

Målet: USA-expansion under 2019

Utöver bidraget från Horizon 2020-fonden har Racefox även fått 5 miljoner kronor i EU-stöd från ett så kallat Marie Curie-program. Syftet med anslaget är att länka ihop forskningsgrupper i Europa. För Racefox betyder det att bolaget kan anställa två extra doktorander som ska vässa ai-tekniken som används i coachningstjänsten.

– Doktoranderna kommer att arbeta med deeplearning och stordata-analyser av våra datamängder. Vi har redan två professorer anställda i bolaget, och det känns väldigt bra att få ytterligare förstärkning.

Läs mer: Europas tekniksektor boomar – 253 miljarder kronor har investerats

I höstas tog Racefox steget in på en av världens viktigaste skidmarknader – Norge. Nu förbereder sig bolaget på att expandera till en annan betydelsefull marknad.

– Vårt mål är att gå in i USA under 2019. Det är satsning som kommer att skalas upp med en partner där. Det finns skidåkare i USA, men vi kommer primärt att satsa på att lansera vår löpartjänst där.

Letar ni efter andra investerare i nuläget?

– Vi jobbar aktivt med att stänga en runda under årets första kvartal. Med EU-bidraget och rundan tillsammans räknar vi med att få in runt 30–34 miljoner kronor i intäkter. Det gör att vi får en bra möjlighet att växla upp verksamheten under 2019.

Racefox

Gör: En personlig tränare baserad på dataanalys.

Ort: Stockholm.

Startår: 2014.

Anställda: 12.

Omsättning 2018: 2,5 MSEK.

Riskkapital: 20 MSEK.

Huvudägare: Grundarna, Jane Walerud, Almi Invest, Doberman Forward.

Lista: Alla svenska startupbolag som fått EU-stöd

278 små och mellanstora företag från 27 länder har fått stöd i och med den senaste omgången av utbetalningar från Horizon 2020-fonden.

Programmet riktar sig främst till företag med tillväxt- och internationaliseringsambitioner och fokuserar på högteknologiska och kunskapsintensiva företag.

Horizon 2020-programmet är uppdelat i två faser. I fas 1 tilldelas bolag som beviljats stöd 50 000 euro vardera för att ta fram en affärsplan.

I fas 2 kan bolagen få mellan 500 000 - 2 500 000 euro för att finansiera tester, pilotstudier och uppskalning av verksamheten.

I den senaste omgången fick totalt fick 12 svenska bolag stöd från Horizon 2020-fonden:

Svenska fas 1-bolag

Medfield Diagnostics, Göteborg

Toleranzia, Göteborg

Raytelligence, Halmstad

Hexagem, Hjärup

Pila Pharma, Malmö

Mindmore, Solna

Ecohelix, Stockholm

Kaching, Stockholm

Mercene Labs, Stockholm

BoMill, Vintrie

Svenska fas 2-bolag

Elypta, Stockholm

Wememove (Racefox), Stockholm

Kalle Wiklund

Mer om: Racefox 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt