Svenska Sony-avhopparnas hajpade klockbolag Anima i konkurs

2019-02-07 08:46  

Malmöbolaget Animas smarta klocka Kronaby skulle revolutionera branschen för uppkopplade klockor. Men det räckte inte hela vägen - och nu begärs bolaget i konkurs.

Anima grundades 2015 av Sarandis Kalogeropulos, Fredrik Rosén, Pål Borge och Thomas Sandelius. Alla fyra har tidigare haft höga positioner inom den del av Sony som utvecklar tillbehör till mobiltelefoner och just smarta klockor. Målet under utvecklingen av Kronaby-klockan, lanserad i januari 2017, var att förena klassisk, elegant design med smarta funktioner som finns på moderna klockor.

– Om man tar all den kompetensen kan man skapa mirakel, sa Sarandis Kalogeropulos till Ny Teknik 2016.

Redan under bolaget första verksamhetsår lockade Anima till sig blickar från utländska investerare. Det ledde till att Goertek, en kinesisk underleverantör, satsade 94 miljoner kronor i Anima. Bolaget var också med på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan i två år, 2016 och 2017.

Pengarna tog slut för Anima

Anima växte sedan snabbt, och sysselsatte runt 60 anställda i lokaler i Västra Hamnen i Malmö. Men Anima fick aldrig det genombrott som bolaget hoppades på. Omsättningen för 2017 landade på drygt 37 miljoner kronor, med en rörelseförlust på nästan 127 miljoner kronor.

Läs mer: Svenska tekniken som ska upptäcka trycksår med ljus

Under 2018 gick nya kinesiska investerare in med 145 miljoner kronor i bolaget, samtidigt som storägarna Goertek sköt in mer pengar, rapporterade Di Digital. Men det räckte inte för att göra bolaget lönsamt. Och nu har Anima begärts i konkurs, skriver Sydsvenskan.

"Undertecknat bolag befinner sig på obestånd som ej är av tillfällig art och hemställer därför om att tingsrätten försätter sökanden i konkurs", skriver Animas styrelseordförande Peng Peng och vd Pål Borge i konkursansökan som lämnats in till Malmö tingsrätt.

Varselvåg sveper över Skåne

Anima är långt i från ensamma om att ha haft det tufft bland bolagen i Skåne. Under 2018 och 2019 har flera bolag flaggat om att nästan 1 300 tjänster är på väg att försvinna från regionen.
10 oktober 2018: Medicinteknikbolag Baxter lägger ner produktionen i Lund och varslar 360 tjänster.
6 november 2018: Förpackningsjätten Tetra Pak varslar 150 anställda i Lund.
20 novemner 2018: Sony Mobile varslar 200 anställda i Lund.
21 november: Ikea varslar upp uppsägningar i Malmö och Helsingborg. 470 tjänster varslas om uppsägning.11 december 2018: Brittiska hårdvarujätte Arm varslar 50 tjänster i Lund.
6 februari 2019: Malmöbolaget Anima begärs i konkurs. Bolaget har 60 anställda.

Fakta: Sydsvenskan

Så funkar Animas smarta klocka

Till skillnad från många andra smarta klockor har Kronaby ingen digital skärm. Istället är urets smarta funktioner kopplade till kronan och två andra knappar som är placerade till höger och vänster om den. Kronaby kan koppla upp sig till Android- och Ios-enheter via Bluetooth low energy och med en särskild app går det sedan att koppla vissa smarta funktioner till klockans olika knappar.

Det går till exempel att ställa in så att kameran på din mobil tar bilder automatisk genom att du trycker på en av knapparna, eller att din gps-position sparas med ett knapptryck.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt