Sup 46:s nya vd: Här är de viktigaste startup-trenderna

2018-10-24 09:45  
Samir El-Sabini lämnar storbolagsvärlden för att hjälpa startups på hubben Sup 46.

Att AI, e-hälsa och cybersäkerhet är hett i startup-Sverige vet vi redan. Nästa trend att hålla koll på är uppstartsbolag som arbetar med samhällsservice, säger Samir El-Sabini, ny vd på hubben Sup 46.

(Artikeln har uppdaterats)

Få platser är så förknippade med Stockholms startup-scen som Sup 46. Hubben öppnade 2013 och blev snabbt ett av huvudstadens viktigaste nav för unga svenska teknikbolag.

Verksamheten leddes från början av medgrundaren Jessica Stark. I augusti 2017 lämnade hon rollen som vd. Ersättare blev Daniel Sonesson, tidigare Nordenchef för Linkedins premiumprodukter.

Daniel Sonesson blev dock inte långvarig på den positionen.

Ny vd blir istället Samir El-Sabini, som närmast kommer från Arla foods.

Läs mer: Hela listan: Här är Sveriges hetaste teknikstartups

El-Sabini har tidigare varit med och grundat Göteborgsbolaget Adclouds. 2016 utsågs han dessutom till en av Sveriges "supertalanger" av Veckans Affärer.

Sebastian Fuchs, medgrundare och styrelseordförande för Sup 46, kommenterar rekryteringen:

– Samir El-Sabinis bakgrund och personlighet stämmer väldigt väl överens med det som Sup 46 står för, och jag ser fram emot att se hur han kommer fortsätta utveckla företaget.

För Ny Teknik berättar Samir El-Sabini att han inte tvekade en sekund när vd-uppdraget erbjöds.

– Det kändes som en självklarhet att tacka ja. Jag brinner väldigt starkt för startups. Det finns väldigt många bra människor med bra affärsidéer i Sverige. Samtidigt vet få från början hur man bygger ett företag från grunden. För att kunna lyckas är det många hinder som ska överkommas.

”Ser en andra våg av spelbolag”

Från tiden med Adclouds minns han tydligt hur lätt det är att fatta felaktiga beslut som nybakad entreprenör.

– Vi gjorde många misstag i början. Det handlade bland annat om rekryteringar, finansiering och produktutveckling. Min förhoppning är att kunna hjälpa Sup 46:s medlemmar att inte gå i samma fällor.

Vilka är de viktigaste startup-trenderna i Sverige just nu?

– Vi ser tydligt en andra våg av spelbolag i Sverige. Ett exempel är Sup 46-medlemmen 12 Traits, som använder ai-teknik för att skräddarsy spelupplevelsen för sina användare. E-hälsa är att annat område som bara kommer att växa. Cybersäkerhet och integritet också hett. Exempelvis avslutade säkerhetsbolaget Baffins Bay, även de Sup 46-medlemmar, precis sin a-runda med ny investering på strax över 57 miljoner kronor.

Läs mer: Baffin Bay stoppar överbelastningsattackerna

Ett annat område som Samir El-Sabini förutspår bli högintressant är uppstartsbolag som arbetar med samhällsservice.

– Det kan handla om att effektivisera samhällstjänster i samarbete med staten, exempelvis. Estland har kommit betydligt längre än Sverige på den fronten, men jag är övertygad om att det kommer bli stort även här, säger han.

Kalle Wiklund

Mer om: Sup 46 AI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt