Stor marknad när hybridfordon slår igenom

2006-06-06 23:00  

Norstel kommer sannolikt att vara en av världens tre stora leverantörer av kiselkarbidskivor, tillsammans med Cree och Intrinsic.

Amerikanska Cree är den stora dominanten på området. Under lång tid var företaget den enda leverantören av kiselkarbidskivor. I dag används 90 procent av skivorna för egen tillverkning av bland annat blå lysdioder och företaget har kapacitetsproblem.

Likaledes amerikanska Intrinsic är uppstickaren som köpte den svenska tillverkaren av kiselkarbidkomponenter AMDS för något år sedan. Intrinsic ligger något steg före Norstel i produktionen av kiselkarbidskivor.

I Europa finns Siemensföretaget Sicrystal och företaget II-VI som tillverkar kiselkarbidskivor, och i Japan finns bland andra Nippon Steel. De anses dock vara ett mindre hot mot Norstel.

Bilindustrin, bland annat japanska Toyota, forskar intensivt på tillverkning av kiselkarbidskivor och komponenter. Det avspeglar bilbranschens stora intresse för kraftkomponenter av kiselkarbid i drivsystem i framtidens hybridbilar. Hybridfordonen väntas bli den stora marknadsdrivaren, och det är där de stora volymerna av kiselkarbid behövs. Kiselkarbidkomponenterna kan sänka förlusterna i drivsystemen från uppemot femtio procent till 5 procent, och de kan göras kompaktare tack vare kiselkarbidens mindre behov av kylning.

Vid sidan av kraftelektronik kan kiselkarbiden användas för högfrekvenselektronik, exempelvis som slutsteg i radio- och radarstationer. Volymerna väntas dock vara mindre och där finns alternativa elektronikmaterial, som galliumnitrid.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt