Spotifygrundarna hotar med flytt till USA

2016-04-12 11:17  
Daniel Ek, grundare av musiktjänsten Spotify. Foto: Polaris Images / All Over Press Foto: Polaris Images / All Over Press

Kräver fler hyreslägenheter, programmering i grundskolan och bättre optionsvillkor.

Spotifygrundarna i öppet brev till politikerna: Vi behöver fler hyreslägenheter, programmering i grundskolan och bättre optionsvillkor. Annars försvinner tusentals jobb de kommande åren till USA.

Det är inte längre storbolag som Ericsson som hotar att flytta utomlands. Nu är det de unga framgångsrika it-entreprenörerna.

Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon kräver att Sveriges politiker börjar agera. För att kunna fortsätta växa i Sverige, med "tusentals anställda kommande åren" behöver bolaget fler hyreslägenheter och bättre optionsvillkor. Programmering redan i grundskolan är ett annat önskemål. Annars tvingas Spoytify flytta till USA. Det skriver Spotify i ett öppet brev till svenska politiker.

Grundarna försäkrar att de "älskar Sverige". Och anser att Sverige i grunden är den bästa miljön för Spotify, med några undantag.

Det är inte första gången Spotify-kändisarna klagar på bostadssituationen i Stockholm. Det är en återkommande kritik från bolaget. Men nu verkar grundarna ha tappat tålamodet:

"Vi har under de senaste åren haft massor med kontakt med politiker från Stockholms stad, riksdag och regering. Bemötandet har varit positivt, men samtidigt har inga reella förändringar skett. Om ett företag som vårt ska kunna växa vidare i Sverige måste förändringar ske snabbt", skriver grundarna.

Det första hindret är tillgången till bostäder och då speciellt hyresrätter.  Spotify jämför med städer som New York, London och Singapore där möjligheterna att hyra bostäder är mycket enklare.

Läs mer:

Läs mer: Spotify får medhåll av ministern

Den andra kritiken gäller det svenska utbildningssystemet. Daniel Ek och Martin Lorentzon vill få in programmering tidigt i grundskolan.

"Det är fortfarande obligatoriskt med slöjd i den svenska skolan, men inte med programmering", skriver paret.

Det tredje som grundarna är missnöjda med är den nya utredningen om regelförändringen av personaloptioner. "Kassera den omedelbart!”, uppmanar Spotify, och är särskilt kritiska till att bara företag under 50 anställda ska omfattas, att företaget får vara max 7 år gammalt och att vissa branscher undantas.

"Ett företag som Spotify omfattas alltså inte alls av utredningens förslag", konstaterar grundarna.

Entreprenörerna på Ny Tekniks senast 33-lista ansåg också att kompetens, optionsprogram och bostäder hörde till de viktigaste faktorerna för att kunna växa och utvecklas i Sverige. Men högst värderade de bolagen "tillgång till riskkapital".

Spotifygrundarna avslutar sitt öppna brev till politikerna med hotet om att flytta jobben till USA:

"Framgång förutsätter att man är ständigt föränderlig och agerar blixtsnabbt. Den som inte gör det blir omsprungen. Detta gäller också politiken. Och nu krävs snabba åtgärder, annars riskerar Stockholm och Sverige att förlora i den globala konkurrensen. Och mer konkret, tusentals Spotifyjobb till USA istället för Sverige".

Hela brevet finns här.

Läs uppföljning:

Läs mer: Spotify nobbade nybyggda bostäder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt