Skadad eller bara full - sensorn vet

2009-05-26 23:00  
Så funkar gassensorn. Grafik: Ingemar Franzén

Glöm blodprov och långa väntetider. En ny svensk sensor visar snabbt om medvetslösa patienter är påverkade av alkohol. Nästa vår startar tester på sjukhus och i ambulanser.

Är patienten "bara" stupfull? Eller rör det sig om en skallskada, hjärtinfarkt eller kanske insulinkänning? Vårdpersonalen behöver snabbt få besked om graden av berusning. Dels för att bedöma om alkoholen är orsaken till medvetslösheten, dels för att kunna välja lämpliga läkemedel.

- Men medvetslösa patienter kan inte blåsa

i alkomätare av den typ som används i bilar, och att vänta på analys av blodprov kan ta en till två timmar, säger Annika Jonsson på Västeråsföretaget Hök Instrument.

Hök Instrument löser problemet med en patenterad metod som utnyttjar att alkoholmolekyler absorberar vissa våglängder av infrarött ljus, ir. Utandningsluften samlas in i en liten kammare där ljuset studsar på ett smart sätt innan det träffar en sensor.

Mätmetoden används sedan tidigare av bilsäkerhetsföretaget Autoliv, som utvecklar en ny typ av alkolås. I höst ska en prototyp anpassad för sjukvården vara färdig.

Nästa vår startar tester på Akademiska sjukhuset i Uppsala och i ambulanser i södra Stockholm.

- På sikt hoppas vi att mätaren ska användas av alla akutmottagningar och ambulanser. Vi ser också ett stort intresse internationellt, säger Annika Jonsson.

Företaget har nyligen fått 2,6 miljoner kronor av statliga Vinnova till projektet.

Hök Instrument

* Ort: Västerås.
* Grundades: 1986.
* Antal anställda: sex.
* Omsättning 2008: 5,7 miljoner kronor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt